Η Ιταλία καθυστερεί για άλλη μια φορά την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

Η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου ενέκρινε την Τετάρτη μια κυβερνητική πρόταση για αναβολή της ψηφοφορίας για τη μεταρρύθμιση έως και τέσσερις μήνες.

Η καθυστέρηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, η οποία έχει επανειλημμένως πει ότι η έγκριση της Ιταλίας θα πρέπει να συνδέεται με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρώμη θα χρησιμοποιήσει την επικύρωση του ESM ως διαπραγματευτικό χαρτί για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πιέσεις

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του ESM, που δημιουργήθηκε από χώρες της ζώνης του ευρώ το 2012 μετά την κρίση του δημόσιου χρέους, για να διασώσει χώρες με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της ΕΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης.

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες ότι το αυτό μέτρο θα πυροδοτήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις λιτότητας για τη χώρα. Ο δεξιός συνασπισμός της Μελόνι έχει αντιταχθεί σθεναρά στην επικύρωση και φοβάται μια αντίδραση από τη βάση υποστήριξής τους εάν αλλάξουν τακτική. Η Μελόνι έχει πει ότι η Ιταλία δεν θα αξιοποιήσει ποτέ το ταμείο υπό την ηγεσία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή