Τη μεγαλύτερη εγχώρια πρόκληση της δεύτερης θητείας του αντιμετωπίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την δολοφονία ενός εφήβου αλγερινής καταγωγής από αστυνομικό την προηγούμενη εβδομάδα που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και αναταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη, έκτακτη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση καμένων κτιρίων και δημόσιων υπηρεσιών. Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις βαθιές διαιρέσεις στη γαλλική κοινωνία.
Ζημιές 1 δισ.
Έφηβοι ηλικίας 13 ετών συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν, περισσότερα από 5.000 αυτοκίνητα κάηκαν, 3.400 άνθρωποι συνελήφθησαν, δεκάδες σχολεία υπέστησαν ζημιές, περισσότεροι από 800 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ ξέσπασαν περισσότερες από 11.000 πυρκαγιές και λεηλατήθηκαν τουλάχιστον 2.000 καταστήματα, με τις ζημιές για τις επιχειρήσεις να ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
Η δημόσια εικόνα
Ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει πλέον αρκετές δυσκολίες. Πρωταρχικό πρόβλημα αποτελεί η δημόσια εικόνα της χώρας. Εν μέσω βαθιάς δυσπιστίας για την πολιτική και τους πολιτικούς, οι κρίσεις έχουν συσσωρευτεί η μία μετά την άλλη – από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2018 και το 2019 έως τα εκατομμύρια διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους φέτος για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Πολιτική ατζέντα
Επιπλέον, έχει επηρεαστεί και η πολιτική του ατζέντα. Επρεπε να επιστρέψει εσπευσμένα από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και να αναβάλει την επίσκεψή του στη Γερμανία, μόνο λίγους μήνες αφότου δεν μπόρεσε να υποδεχθεί τον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο εν μέσω απεργιών και διαμαρτυριών για τις συντάξεις.
Οι βαθιά ριζωμένες διαιρέσεις στη γαλλική κοινωνία φαίνονται τώρα πιο εδραιωμένες από ποτέ. Από τότε που ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο το 2022, η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί έχει περιοριστεί. Η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, της οποίας η Εθνική Συσπείρωση είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ελπίζει ότι το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία θα της επιτρέψει να «ψαρέψει» επιπλέον ψηφοφόρους.
Συνάντηση με δημάρχους
Όταν ο Μακρόν συναντήθηκε την Τρίτη με περισσότερους από 250 δημάρχους που βίωσαν τις αναταραχές, οι εκκλήσεις τους για βοήθεια υπογράμμισαν τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις.
Οι δήμαρχοι στα «δεξιά» ισχυρίστηκαν ότι απαιτείται περισσότερη «εξουσία», αστυνόμευση και σταθερότητα. Αλλά εκείνοι που ανήκουν στην αριστερά, τόνισαν ότι υπήρξε αποτυχία να αντιμετωπιστεί ο διαχωρισμός και η «γκετοποίηση» των φτωχών περιοχών, όπου υπήρχαν διακρίσεις, ανισότητα στην εκπαίδευση και μια «άδικη» στεγαστική πολιτική.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μακρόν θέλει να «ακούσει με προσήλωση» τους ντόπιους πολιτικούς και προσπαθεί να κατανοήσει τους πολλούς και περίπλοκους λόγους που οδήγησαν στις αναταραχές προτού υποβάλει τις προτάσεις του.
Η άμεση προτεραιότητά του τις επόμενες ημέρες είναι να αποκαταστήσει αυτό που η κυβερνητική πηγή αποκάλεσε «διαρκή τάξη» – περισσότεροι από 45.000 αστυνομικοί τη χθεσινή νύχτα συνέχισαν τις περιπολίες. Ο Μακρόν σκόπιμα δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή του 2005, όταν ο θάνατος δύο νεαρών αγοριών που κρύβονταν από την αστυνομία σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος στο Clichy-sous-Bois έξω από το Παρίσι προκάλεσε αναταραχές που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες.
Το μεγάλο ερωτηματικό
Το ερώτημα τώρα, είναι ποιες πολιτικές λύσεις θα μπορούσε να προτείνει. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017 –και ακόμη και πριν από αυτό, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών– είχε επικεντρωθεί στην τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Στην παρούσα φάση, ο Μακρόν θα πρέπει να σκεφτεί ευρύτερα. Έχει μειώσει τις τάξεις στα δημοτικά σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές και οι δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας παραμένει ένα από τα πιο άνισα στον κόσμο. Ο Philippe Rio, ο κομμουνιστής δήμαρχος του Grigny, μιας πόλης έξω από το Παρίσι, το οποίο είναι γνωστό για τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, είπε αυτή την εβδομάδα ότι τα μισά από τα παιδιά της περιοχής εγκατέλειψαν το σχολείο.
Εν τω μεταξύ, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιθυμούν η εκτελεστική εξουσία να λάβει υπόψη της την εκπρόσωπο του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ravina Shamdasani, η οποία είπε για τον πυροβολισμό της αστυνομίας: «Είναι μια στιγμή για τη χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων στην επιβολή του νόμου». Αλλά η κυβέρνηση από την πλευράς της, επιμένει ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση ενός αξιωματικού που δεν σεβάστηκε τους κανόνες και ότι δεν υπάρχει συστημικό ή θεσμικό πρόβλημα στο σώμα της Αστυνομίας.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...