Σημαντική μείωση κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές της ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα είναι στην τριάδα των χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 38 του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), μειώθηκε στο 6,5% τον Μάιο του 2023, από 7,4% τον Απρίλιο του 2023, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.


Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, στο ήμισυ της Ευρωζώνης (5,5%)

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2023, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ανακοίνωση του οργανισμού επισημαίνεται ότι «σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, τα ποσοστά πληθωρισμού κυμαίνονταν από λιγότερο από 3% στην Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα και τη Δανία, σε περισσότερο από 20% στην Ουγγαρία και την Τουρκία».

Ο δομικός πληθωρισμός

Συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων μηνών, ο πληθωρισμός του ΟΟΣΑ μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια (δομικός πληθωρισμός) μειώθηκε με πολύ πιο αργό ρυθμό και έφτασε στο 6,9% τον Μάιο του 2023, μετά από 7,1% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που εκτιμάται με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για 33 χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκε σε 18 χώρες, σε σύγκριση με 13 χώρες τον Απρίλιο. Κατά μέσο όρο μετριάστηκε στο 5,7% τον Μάιο από 6,0% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση.

Ενέργεια και τρόφιμα

Ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ έπεσε στο μείον 5,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 0,7% τον Απρίλιο. Ήταν αρνητικός σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά παρέμεινε πάνω από το 10% στη Λετονία, την Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κολομβία και την Ουγγαρία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων του ΟΟΣΑ συνέχισε να επιβραδύνεται σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο 11,0% τον Μάιο του 2023, από 12,1% τον Απρίλιο. Μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων καταγράφηκε σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη G7 μειώθηκε στο 4,6% τον Μάιο του 2023, από 5,4% τον Απρίλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 . Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε όλες τις χώρες της G7, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,0% τον Απρίλιο. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τον Ιούνιο του 2023 δείχνει περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού από έτος σε έτος στη ζώνη του ευρώ, στο 5,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή