![ΟΟΣΑ: Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό τον Μάιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_inflation.png)
Σημαντική μείωση κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές της ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα είναι στην τριάδα των χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 38 του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), μειώθηκε στο 6,5% τον Μάιο του 2023, από 7,4% τον Απρίλιο του 2023, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, στο ήμισυ της Ευρωζώνης (5,5%)
Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2023, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ανακοίνωση του οργανισμού επισημαίνεται ότι «σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, τα ποσοστά πληθωρισμού κυμαίνονταν από λιγότερο από 3% στην Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα και τη Δανία, σε περισσότερο από 20% στην Ουγγαρία και την Τουρκία».
Ο δομικός πληθωρισμός
Συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων μηνών, ο πληθωρισμός του ΟΟΣΑ μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια (δομικός πληθωρισμός) μειώθηκε με πολύ πιο αργό ρυθμό και έφτασε στο 6,9% τον Μάιο του 2023, μετά από 7,1% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που εκτιμάται με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για 33 χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκε σε 18 χώρες, σε σύγκριση με 13 χώρες τον Απρίλιο. Κατά μέσο όρο μετριάστηκε στο 5,7% τον Μάιο από 6,0% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση.
Ενέργεια και τρόφιμα
Ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ έπεσε στο μείον 5,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 0,7% τον Απρίλιο. Ήταν αρνητικός σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά παρέμεινε πάνω από το 10% στη Λετονία, την Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κολομβία και την Ουγγαρία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων του ΟΟΣΑ συνέχισε να επιβραδύνεται σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο 11,0% τον Μάιο του 2023, από 12,1% τον Απρίλιο. Μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων καταγράφηκε σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη G7 μειώθηκε στο 4,6% τον Μάιο του 2023, από 5,4% τον Απρίλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 . Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε όλες τις χώρες της G7, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,0% τον Απρίλιο. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τον Ιούνιο του 2023 δείχνει περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού από έτος σε έτος στη ζώνη του ευρώ, στο 5,5%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου