
Αύξηση κατά 2,9% καταγράφηκε, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και σε ετήσια βάση, στα ενοίκια κατοικιών στην ΕΕ ενώ οι τιμές για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Η Ελλάδα κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τόσο στις τιμές αγοράς κατοικίας (-14%) όσο και τα ενοίκια κατοικίας (-22%), ενώ ειδικά στην τελευταία κατηγορία ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που σημείωσε μείωση.
Συγκατοίκηση: Η απάντηση της Gen Z και των millennials στα ακριβά ενοίκια
Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το προηγούμενο τέταρτοι τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά -0,7%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,9%. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση των τιμών των κατοικιών μετά τη μείωση κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Οι τιμές και τα ενοίκια κατοικίας στην ΕΕ ακολούθησαν παρόμοια αυξητική πορεία μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011. Ωστόσο, μετά από αυτό το τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ενώ τα ενοίκια αυξάνονταν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις.
Μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν λίγο πολύ σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Μετά από μια ταχεία άνοδο στις αρχές του 2015, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ενοίκια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με τα ενοίκια (αμφότερες +0,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022). Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να πέφτουν, ενώ τα ενοίκια συνέχισαν να αυξάνονται.
Από το 2010 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% και οι τιμές των κατοικιών κατά 46%.
Εξέλιξη ενοικίων και τιμών αγοράς κατοικιών στα κράτη μέλη της ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε 24 χώρες της ΕΕ και μειώθηκαν σε τρεις. Υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+200%), στην Ουγγαρία (+180%), στη Λιθουανία (+146%), στη Λετονία (+132%), στο Λουξεμβούργο (+126%), στην Τσεχία (+123%) και στην Αυστρία (+ 122%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-14%), στην Ιταλία (-9%) και στην Κύπρο (-2%).
Όσον αφορά στα ενοίκια, οι τιμές αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ και μειώθηκαν σε μία, με τις υψηλότερες αυξήσεις στην Εσθονία (+212%) και στη Λιθουανία (+165%). Η μόνη μείωση καταγράφηκε στην Ελλάδα (-22%).


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND