
Αύξηση κατά 2,9% καταγράφηκε, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και σε ετήσια βάση, στα ενοίκια κατοικιών στην ΕΕ ενώ οι τιμές για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Η Ελλάδα κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τόσο στις τιμές αγοράς κατοικίας (-14%) όσο και τα ενοίκια κατοικίας (-22%), ενώ ειδικά στην τελευταία κατηγορία ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που σημείωσε μείωση.
Συγκατοίκηση: Η απάντηση της Gen Z και των millennials στα ακριβά ενοίκια
Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το προηγούμενο τέταρτοι τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά -0,7%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,9%. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση των τιμών των κατοικιών μετά τη μείωση κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Οι τιμές και τα ενοίκια κατοικίας στην ΕΕ ακολούθησαν παρόμοια αυξητική πορεία μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011. Ωστόσο, μετά από αυτό το τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ενώ τα ενοίκια αυξάνονταν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις.
Μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν λίγο πολύ σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Μετά από μια ταχεία άνοδο στις αρχές του 2015, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ενοίκια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με τα ενοίκια (αμφότερες +0,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022). Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να πέφτουν, ενώ τα ενοίκια συνέχισαν να αυξάνονται.
Από το 2010 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% και οι τιμές των κατοικιών κατά 46%.
Εξέλιξη ενοικίων και τιμών αγοράς κατοικιών στα κράτη μέλη της ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε 24 χώρες της ΕΕ και μειώθηκαν σε τρεις. Υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+200%), στην Ουγγαρία (+180%), στη Λιθουανία (+146%), στη Λετονία (+132%), στο Λουξεμβούργο (+126%), στην Τσεχία (+123%) και στην Αυστρία (+ 122%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-14%), στην Ιταλία (-9%) και στην Κύπρο (-2%).
Όσον αφορά στα ενοίκια, οι τιμές αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ και μειώθηκαν σε μία, με τις υψηλότερες αυξήσεις στην Εσθονία (+212%) και στη Λιθουανία (+165%). Η μόνη μείωση καταγράφηκε στην Ελλάδα (-22%).


Latest News

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Βγαίνουν από την «κατάψυξη» οικοδομικές άδειες που είχαν ανασταλεί - Τι προβλεπέται
Έρχεται νέο τοπίο στα μπόνους δόμησης - Νέα διάταξη φέρνει η κυβέρνηση

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές

Από τη ΔΕΘ έως το Αχίλλειον: Το προσκλητήριο του Υπερταμείου σε επενδυτές από την MIPIM
Επαφές με κορυφαίους επενδυτές πραγματοποιεί το Υπερταμείο στο πλαίσιο της έκθεσης MIPIM – Τα project που «ταξίδεψαν» στις Κάννες

Η ακρίβεια «μετακόμισε» στα… ενοίκια – Η πηγή της στεγαστικής κρίσης
Τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο

Στεγαστική κρίση: Ακίνητα από «ορφανές» κληρονομιές πέφτουν στην αγορά
Επιταχύνεται η εκκαθάριση 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες κληρονομιές - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ

e-Άδειες: Ηλεκτρονική υποβολή φακέλων στα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
Η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση.