Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας τον Ιούνιο, καθώς η χώρα βιώνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τον ρωσικό προϋπολογισμό μειώθηκαν σε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια (528,6 δισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια) τον Ιούνιο, καταγράφοντας πτώση κατά 26,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, τα έσοδα του προϋπολογισμού για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη Ρωσία μειώθηκαν επίσης τον Ιούνιο, κατά 7,4% από 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια (570,7 δισεκατομμύρια ρούβλια).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο ανέφερε ότι η μέση τιμή του ρωσικού αργού τύπου Urals ήταν κατά μέσο όρο 52,17 δολάρια ανά βαρέλι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τη μέση τιμή 84,09 δολαρίων που ήταν την ίδια περίοδο του 2022. Για τον Ιούνιο η μέση τιμή του Urals διαμορφώθηκε σε 55,28 δολ. ανά βαρέλι, από 87,25 δολάρια που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Μήνυμα Ριάντ με πολλούς αποδέκτες: Η ενεργειακή «συμμαχία» μας με τη Μόσχα παραμένει ισχυρή

Βουτιά στα έσοδα

Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, όπως και η είσπραξη φόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία , τα οποία υποχώρησαν κατά 36% τον Μάιο.

Τα εκτιμώμενα έσοδα από εξαγωγές της Ρωσίας από αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, μειωμένα κατά 36% σε ετήσια βάση, εν μέσω χαμηλότερων μέσων τιμών ρωσικού αργού, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον περασμένο μήνα στην Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο.

Η τιμή του ρωσικού αργού ESPO, που πηγαίνει στην Κίνα, αυξήθηκε στο υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές έσπευσαν να το αγοράσουν εν όψει της ανακοινωθείσας περικοπής των εξαγωγών τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Reuters , το αργό τύπου ESPO διαπραγματεύεται επί του παρόντος με έκπτωση 4 δολ. ανά βαρέλι σε σχέση με το αργό Brent, από έκπτωση 6 δολ. το βαρέλι πριν από την ανακοίνωση της ρωσικής περικοπής των εξαγωγών.

Η ρωσική ανακοίνωση ήρθε λίγα λεπτά αφότου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη μονομερή της μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια