
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι ο μεγαλύτερος από όσους είχαν καταγραφεί το 2017, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Συνολικά, τουλάχιστον 1.874 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ. Πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 1.108.
Το 2017, τουλάχιστον 2.278 μετανάστες πνίγηκαν στις τρεις θαλάσσιες διαδρομές της Μεσογείου, έναντι 2.946 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ.
Ναυάγια με μετανάστες και πρόσφυγες: Τα πιο πολύνεκρα των τελευταίων μηνών
Συνολικά, τουλάχιστον 27.633 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις θαλάσσιες προσφυγικές διαδρομές της Μεσογείου από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο Οργανισμός αυτός του ΟΗΕ τονίζει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς υψηλότεροι.
Τα χειρότερα ναυάγια της χρονιάς
Η χειρότερη τραγωδία μέχρι στιγμής φέτος είναι η βύθιση του σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου τον Μάιο. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους τότε, αν και ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός. Όμως, είχαν προηγηθεί κι άλλες τραγωδίες τους προηγούμενους μήνες.
Εννιά ήταν οι νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες από το πρόσφατο ναυάγιο στη Μύκονο στις 26 Μαΐου. Τα πτώματα ανασύρθηκαν από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε βάθος 30 μέτρων, παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στον όρμο Καλαφάτη και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.
Το πρωί της 30ης Μαΐου, το πτώμα μίας γυναίκας που επέβαινε στο μοιραίο σκάφος με τους μετανάστες, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στον Άγιο Θεολόγο Αντίπαρου. Τη γυναίκα αναγνώρισαν δύο εκ των επιβατών του ίδιου σκάφους, οι οποίοι περισυλλέγησαν σώοι από τη θαλάσσια περιοχή.


Latest News

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση

Σε καθολική αποχή οι δικηγόροι σήμερα – Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Οι δικηγόροι, αντιδρούν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με τεκμαρτό τρόπο, που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Σε ποιες αλλαγές κατέληξε ο Μητσοτάκης
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί έως το μεσημέρι της Παρασκευής - Εκτιμάται ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο ευρύς

Δένδιας: Το νέο εξοπλιστικό στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα - Ισχυρότερη άμυνα με «θόλο» και καινοτομία
Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε το αμυντικό σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που θα αποτελείται από πέντε διαφορετικά επίπεδα άμυνας

Ρεκόρ εξαγωγών καυσίμων από τις χώρες του ΟΠΕΚ+
Οι εξαγωγές καυσίμων διά θαλάσσης από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Κόλπου έφθασαν στο ιστορικό υψηλό του 2024

«Όχι» της Μόσχας στην προσωρινή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν λέει ότι η Μόσχα θέλει μακροπρόθεσμη διευθέτηση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά της

Δίκη Μάτι: Την ενοχή 12 κατηγορουμένων εισηγήθηκε η εισαγγελέας
Η εισαγγελική λειτουργός αξιολογώντας τα στοιχεία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξουν ενόχους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αλλά και τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καππάκη

Με αναφορά σε Τέμπη και γεωπολιτικές προκλήσεις το πρώτο μήνυμα του Κ. Τασούλα ως νέος ΠτΔ
Ορκίστηκε νέος ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Τασούλας - Τι ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα