
Το πρώτο κλείσιμο του Uni.Fund II στα 50 εκατ. ευρώ με στόχο να επενδύσει σε περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας, startups και spin-offs, από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το Uni.Fund. Το fund ακολουθεί τη στρατηγική του Uni.Fund Ι, επενδύοντας σε στάδια pre-seed, seed και late-seed/series A.
The Hellenic Initiative: Το Venture Fair ενισχύει τη νέα γενιά startups στην Ελλάδα
Οι επενδυτές
Στους επενδυτές του Uni.Fund II συμπεριλαμβάνονται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και μεγάλος αριθμός εταιρειών και ιδιωτών επενδυτών, με στρατηγικούς ρόλους στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και υποστηρικτές του Uni.Fund I.
Με το δεύτερο fund, η ομάδα διαχείρισης του Uni.Fund συνεχίζει να επενδύει σε φιλόδοξους ιδρυτές καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών που βρίσκονται σε pre-seed, seed και early Series A στάδιο. Πέρα από τις επενδύσεις σε τεχνολογικές startups, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για spin-off εταιρείες με προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορικής αξιοποίησης έρευνας από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το ύψος της αρχικής επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 200 χιλιάδων και 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η στρατηγική επενδύσεων περιλαμβάνει και follow-on επενδύσεις στις εταιρείες που εμφανίζουν εμπορική επιτυχία.
Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τη διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στο Uni.Fund II, καθώς ανοίγει ένα δρόμο καινοτόμων τεχνολογικών επενδύσεων. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τους αναπτυξιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επενδύουμε δυναμικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέσω της χρηματοδότησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και spin offs δίνουμε ώθηση στον πολλά υποσχόμενο τομέα της τεχνολογίας και θέτουμε τις βάσεις του επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντιστρέφοντας το brain drain σε brain gain. Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τους ευρωπαϊκούς πόρους που εισρέουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα πετύχουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας».

Ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος και η κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ δήλωσαν: «Η ΕΑΤΕ, αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ – Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Η υπογραφή της σύμβασης για το Uni.Fund II μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς αξιοποιεί τους αναπτυξιακούς πόρους του ΤΑΑ από το πρόγραμμα “InnovateNow” με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων. Παράλληλα, αναδεικνύει ότι τα σχετικά επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη του Ελληνικού ταλέντου, με στόχο την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη».
Η Κατερίνα Πραματάρη, από τους ιδρυτικούς εταίρους του Uni.Fund, σημείωσε: «Συνεχίζουμε η ίδια ομάδα στην προσπάθεια να υποστηρίξουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στη χώρα, να καλλιεργήσουμε τις βάσεις για υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να αναδειχθούν σε διεθνείς ηγέτες στον τομέα τους και να αναδείξουμε το κρυμμένο δυναμικό που υπάρχει, ειδικά γύρω από το χώρο των Πανεπιστημίων και της έρευνας».
Το Uni.Fund I
To Uni.Fund I ξεκίνησε το 2018 με την υποστήριξη του EquiFund και ιδιωτών επενδυτών και έχει ολοκληρώσει επενδύσεις σε 23 εταιρείες, οι οποίες έχουν πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες. Οι ιδρυτικοί εταίροι είναι η Κατερίνα Πραματάρη, ο Κωνσταντίνος Λαύκας, ο Πάνος Λιουλιάς, ο Στέλιος Ηλιάκης και ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος. Στην αρχική ομάδα των εταίρων προστίθενται η Δώρα Τραχανά και ο Γιώργος Σαπέρας, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα διαχείρισης από την αρχή του Uni.Fund I και είχαν την ευθύνη σημαντικού μέρους των λειτουργιών του fund.


Latest News

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.

Η Tech Visa και η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων
Την αισιοδοξία του ότι η Tech Visa θα νομοθετηθεί σύντομα και θα μπορέσει να εφαρμοστεί από φέτος το καλοκαίρι εξέφρασε στον ΟΤ ο Managing Director της Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης

Hackathon από το ΕΒΕΑ για την έξυπνη και βιώσιμη γεωργία
Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας διοργανώνει τριήμερο γεμάτο δράση και καινοτομία, με τον Διαγωνισμό Καινοτομίας – Hackathon

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Πώς θα κερδίσει τη μάχη των startups η Ευρώπη – Τι λένε Βερέμης, Παπαδόπουλος
Υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα, ανέφερε ο Μάρκος Βερέμης της Big Pi Ventures κατά την παρουσίαση έρευνας της Deloitte