
Βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης παρουσιάσε το α’ εξάμηνο του 2023 η Vodafone Ελλάδας, εν μέσω μιας περιόδου που η οικονομία εξακολούθησε να στιγματίζεται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την αύξηση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Vodafone: Θεμελιώδεις οι ψηφιακές τεχνολογίες για τους Έλληνες αγρότες
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 600 εκατ. ευρώ, σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς για την διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλη τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά.
Στις οπτικές ίνες, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που από φέτος το καλοκαίρι θα προσφέρουν σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής.
Τα οικονομικά μεγέθη
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι:
- Ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9%, και συγκεκριμένα στα 398 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και το εξακολουθητικά υψηλό ενεργειακό κόστος.
- Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2.9%, από 349 εκατ. ευρώ σε 359 εκατ. ευρώ.
- Στην κινητή, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή στους 4.251.000, ενώ καταγράφηκε αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%.
- Στην σταθερή, η πελατειακή βάση επίσης σταθεροποιήθηκε στους 946.000 πελάτες, ενώ παράλληλα προσφέρθηκαν υπερυψηλές ταχύτητες 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps, προσφέροντας gigabit ταχύτητες σε πάνω από 140 Δήμους.
- Η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 67.4%, από τα 80.805 TB σε 135.266 TB, και μάλιστα χωρίς την συμβολή της περιαγωγής που παρατηρείται τις τυπικές τουριστικές περιόδους στη χώρα μας.
Μέσω του Vodafone Business η εταιρεία επέκτεινε τη συμμετοχή της στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιώντας ψηφιακά έργα, που θα αλλάξουν τη λειτουργία του Δημοσίου, των θεσμών και των πόλεων και θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο αρχικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ σε αναθέσεις για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ξεπεράστηκε, καθώς η αξία των αναθέσεων ανήλθε στα 230 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει αγγίξει τα 270 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν νέες υπηρεσίες IoT και Cloud & Security για εταιρικούς πελάτες, ενώ τα έσοδα από Internet of Things και ICT υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 20% χρόνο με τον χρόνο.
Το Vodafone TV χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες με Disney+ και Warner Bros – Discovery, το πρώτο εξάμηνο του 2023 απέκτησε περίπου 20.000 νέους συνδρομητές, που μεταφράζεται σε επταπλάσια αύξηση νέων συνδρομητών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.
Στη λιανική, η νέα υπηρεσία Vodafone Flex, που παρέχει άτοκα χρηματοδοτική ευελιξία για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του όγκου πωλήσεων στο eShop το πρώτο μισό του έτους κατά +122% χρόνο με τον χρόνο.
«Η Vodafone Ελλάδας παρέμεινε πιστή στον εταιρικό της σκοπό, αρχής γενομένης από τον ανελαστικό στόχο του 2030 για την εξάλειψη των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές της και από ολόκληρη την αλυσίδα αξία της έως το 2040. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία επένδυσε στρατηγικά σε πολιτικές και μέσα εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα στο δίκτυό της να έχει επιτευχθεί το τελευταίο έτος αποτροπή εκπομπής άνω των 150.000 τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το 100% των αποβλήτων του δικτύου μεταπωλείται ή ανακυκλώνεται. Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτη εξέλιξη που αφορά στο Ίδρυμα Vodafone και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Generation Next, το σύνολο του οποίου έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό επιστημών STEM που έχει εκπονηθεί από κοινού με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Scico, είναι πλέον διαθέσιμο στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να το εντάξουν οργανικά στην ύλη τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, δήλωσε σχετικά: «Σε ένα περιβάλλον αδιάκοπων κρίσεων και ασύμμετρων διεθνών πιέσεων, η Vodafone Ελλάδας, σήμερα, 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της στη χώρα μας, είναι πιο έτοιμη από ποτέ να απαντήσει στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Έχοντας ολοκληρώσει έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό, που μας μεταμορφώνει από έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο σε μία εταιρεία τεχνολογίας, εξελισσόμαστε σε κορυφαία εταιρεία ICT και βάζουμε τη σφραγίδα μας στην ψηφιακή μετάβαση που επιχειρεί η Ελλάδα, ως αξιόπιστοι εταίροι και συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα και του κάθε πελάτη ξεχωριστά».


Latest News

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο

ΤΜΕΔΕ: Νέα δεδομένα για τις εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις
«Ενισχύουμε τις ανταποδοτικές καλύψεις των μελών, με ένα και μόνο στόχο, να είμαστε δίπλα τους οποτεδήποτε το χρειαστούν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 30%
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, με αξιολογήσεις αγοράς και στις τέσσερις συστημικές - Πού «συνωστίστηκαν» οι επενδυτές

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης