
Aρνητικός για πρώτη φορά από το 2020 έγινε τον Μάιο του 2023 ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη, μια εξέλιξη που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις τιμών που έπληξαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υποχωρούν αυτή την περίοδο.
Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ανέφερε ότι οι τιμές της ευρωζώνης στις πύλες των εργοστασίων ήταν τον Μάιο 2023 1,5 % πιο χαμηλά σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους, η πρώτη συρρίκνωση σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 2020 και μια πιο έντονη πτώση από το 1,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Eurostat: Μειώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ

Η πτώση οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους.
Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρώιμη ένδειξη των τάσεων του πληθωρισμού καταναλωτή, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,5 % τον Ιούνιο.
Η πρωτιά της Ελλάδας
Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, μειώθηκαν κατά 13,3% στον τομέα της ενέργειας και κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,6% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 6,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,6% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 10,4% στον ενεργειακό τομέα και κατά 1,3% για τα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 6,5% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού της βιομηχανίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-10,6%), την Ιρλανδία (-9,7%) και Βέλγιο (-9,6%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+36,3%), τη Σλοβακία (+21,0%) και Λετονία (+12,0%).


Latest News

Μπαράζ πληρωμών επιδομάτων - Όλοι οι δικαιούχοι
Ποιοι πάνε ταμείο μέσα στην εβδομάδα - Τι γίνεται με τι συντάξεις

Μητσοτάκης: Η Moody’s αναγνώρισε την πρόοδο των τελευταίων ετών – Στα 10,54 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες οφειλές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το University of York ενδιαφέρεται για τη δημιουργία παραρτήματος στη χώρα

Επενδυτικά σχέδια 2 εκατ. ευρώ για τους παραμεθόριους νομούς - Τα νέα αναπτυξιακά μέτρα
Δεν υπάρχει καλύτερος «φράχτης» για την προστασία των συνόρων μας από την εγκατάσταση βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος

Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ από 650 ευρώ το 2019

Η Ευρώπη γνωρίζει τον... οβελία και ανεβάζει τις τιμές
Πόσο θα πληρώσουμε το αρνί το Πάσχα - Τι θα καθορίσει τις τιμές

Ποιες αλλαγές έρχονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό - Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια
Δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψιν ο αλγόριθμος

Τι αλλάζει από σήμερα στα επιδόματα - Πώς θα καταβάλλονται
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τα επιδόματα

Χατζηδάκης: Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα και 0,2% το δημοσιονομικό πλεόνασμα
Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής από τον νέο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη

Αρίστος Δοξιάδης: «Εγώ είμαι ο πρωτάρης της κυβέρνησης»
«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό έργο να συνεχίσουμε» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

eGov-KYB: Στοιχεία επιχειρήσεων με ένα κλικ
Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της εξοικονόμησης χρόνου.