Αν και στην Ελλάδα κάποιοι αρέσκονται στο να έχουν και επιλεκτική μνήμη. Ή πολλές φορές να ξεχνούν ότι σε κάθε ευνομούμενη χώρα, υπάρχουν θεσμοί, κανόνες και διαδικασίες. Γιατί, άραγε κάποιοι έχουν αρχίσει εργολαβικά τις τελευταίες μέρες να σαμποτάρουν την προσπάθεια που κάνει η Attica να επιστρέψει στην κανονικότητα;
Για να απαντήσουμε σημασία έχει να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τις ερμηνείες.
Είναι γεγονός ότι το ΤΜΕΔΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας στήριξε ουσιαστικά την Attica. Και με αυτό τον τρόπο το ελληνικό πιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Χωρίς τα λεφτά των φορολογουμένων.
Το ΤΜΕΔΕ είναι ιδιωτικός φορέας που δεν έχει πάρει ποτέ χρήματά των ελλήνων φορολογουμένων. Παρά την κρίση του ασφαλιστικού άντεξε και με κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις κατάφερε να κρατήσει την περιουσία του, δηλαδή την περιουσία των Μηχανικών.
Σήμερα, αποτελεί έναν υγιή Όμιλο που δραστηριοποιείται στους τομείς εγγυοδοσίας, χρηματοδοτήσεων και των ακινήτων. Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε την υλοποίηση του σχεδίου του για μικροχρηματοδοτήσεις, πράγμα που βάζει το ΤΜΕΔΕ σε… τραπεζική τροχιά, απευθυνόμενο κυρίως σε πελάτες που το τραπεζικό σύστημα δεν «βλέπει».
O ρόλος του ΤΜΕΔΕ στην Attica
Το Ταμείο σε μια δύσκολη εποχή για την Τράπεζα συνεργάστηκε με την αμερικανική Ellington και με εξαρτώμενες αποκλειστικά από αυτήν εταιρίες, από κοινού για να επεκτείνουν την συμμετοχή τους έχοντας joint control.
Όπως λένε γνώστες της αγοράς, όλες οι επιλογές και αποφάσεις του Ταμείου έγιναν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και των κανόνων που επιβάλλει το κανονιστικό πλαίσιο και ειδικότερα οι φορείς ESM, ΤτΕ και η ECB. Το σχήμα έλαβε τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές (fit and proper) και την έγκριση των αρμόδιών του Επιτροπών Επενδύσεων και Διακινδύνευσης του ΤΜΕΔΕ.
Όταν το εγχείρημα αυτό δεν προχώρησε, κυρίως λόγω των Αμερικανών, το Ταμείο βοήθησε στην οριστική απεμπλοκή της Ellington και των εξαρτώμενών της εταιρειών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην είσοδο του νέου σχήματος ιδιωτών επενδυτών, διευρύνοντας μάλιστα και την συμμετοχή του στη Τράπεζα, στο χρόνο εκείνο.
Με ευθύνη για την τράπεζα
Από την άλλη το Ταμείο, μην θέλοντας να δημιουργήσει με τη στάση του οποιαδήποτε προβλήματα στην οριστική λύση στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, δεν επέκτεινε αλλά και ούτε ρευστοποίησε την συμμετοχή του. Συνεχίζει να επιθυμεί τη συνεργασία του με την Attica.
Ειδικότερα τώρα που με την νέα ενίσχυση των κεφαλαίων της η τράπεζα θα επιτελέσει ένα ουσιαστικό ρόλο στο αναβαθμισμένο πιστοληπτικά πιστωτικό σύστημα της χώρας.
Αυτή η στρατηγική επιλογή δεν είναι άμοιρη και της νέας φάσης που εισέρχεται η ελληνική οικονομία.
Η νέα φάση της ελληνικής οικονομίας
Η ελληνική οικονομία αλλάζει, δυναμώνει και επιστρέφει στην προ μνημονίων κανονικότητα. Εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή: μια εποχή ηρεμίας, πιστωτικής αναβάθμισης της χώρας και των τραπεζών της. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο ΤΜΕΔΕ να επικεντρωθεί στην παροχή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων προς τον κόσμο των εργοληπτών – μηχανικών και η συμμετοχή του Ταμείου στην τράπεζα δεν επεκτείνεται αλλά ούτε ρευστοποιείται, επιτρέποντας σε διαθέσιμους πλέον ιδιώτες μετόχους να εισέλθουν στην μετοχική σύνθεση της τράπεζας.
Οι λόγοι ουσιαστικά είναι δύο:
- Η χώρα αναβαθμίζεται πιστοληπτικά και υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές που να εμπιστεύονται το πιστωτικό σύστημα της χώρας.
- Η χρηματοοικονομική δυναμική του Ταμείου και η προτεραιότητα που αυτό θέτει στην έναρξη της παροχής εξειδικευμένων προϊόντων μικρό-χρηματοδότησης προς τα μέλη του Ταμείου.
Σήμερα η Attica Bank βρίσκεται στην επόμενη μέρα με έμφαση την οριστική εξυγίανσή της, την εμφάνιση εσωτερικής κερδοφορίας και την δυνατότητα να εξελιχθεί στον 5ο τραπεζικό πόλο, ενισχύοντας την αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ποιος έχει συμφέρον τελικά από ένα απαξιωμένο τραπεζικό χτύπημα και για να το επιτύχει χτυπά το ΤΜΕΔΕ; Και τελικά μήπως θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας με καθαρούς όρους;
Latest News
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια