
Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Επιχειρηματικοί παράγοντες και οργανισμοί επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι χρειάζονται 400.000 νέα εργατικά χέρια τον χρόνο για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν ήδη σήμερα, πόσο μάλλον αυτά που δημιουργούνται συνεχώς.
Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχουν σημαντικό πρόβλημα υπογεννητικότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας σε εργατικό δυναμικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να καλυφθούν με τη μαζική μετανάστευση.
Γερμανία: Προϋπολογισμός με «φρένο» χρέους και 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ
Αυτή διευκολύνει ο νέος νόμος προσέλκυσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που πέρασε στην Ομοσπονδιακή Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων αντιγράφοντας στοιχεία του μεταναστευτικού μοντέλου του Καναδά.
Ωστόσο, τα μέτρα δεν επαρκούν, εκτιμά η κορυφαία οικονομολόγος, Μόνικα Σνίτσερ – επικεφαλής της ομάδας του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, των λεγόμενων «πέντε σοφών».
Η Γερμανία χρειάζεται πολύ περισσότερους μετανάστες, για να μπορέσει να κρατήσει το σημερινό επίπεδο των εργαζομένων. Ο νέος νόμος για τους ειδικευμένους εργάτες «κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά η πρόοδος που σημειώνεται στον τομέα αυτόν είναι κατώτερη των δυνατοτήτων και των αναγκών της χώρας, σημειώνει η Σνίτσελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Η Γερμανία χρειάζεται 1,5 εκατομμύριο μετανάστες ετησίως, εάν αφαιρεθούν οι 400.000 που φεύγουν από τη Γερμανία κάθε χρόνο», τονίζει η οικονομολόγος.
Ο νόμος για τη μετανάστευση ειδικευμένου προσωπικού που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ομοσπονδιακή Βουλή είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα. «Χρειάζονται, για παράδειγμα, γραφεία μετανάστευσης που δεν αποθαρρύνουν τους μετανάστες, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες».
Ταυτόχρονα η Γερμανία χρειάζεται και ριζική αλλαγή νοοτροπίας. «Χρειάζεται επειγόντως μια κουλτούρα καλωσορίσματος», προσθέτει η Σνίτσερ, παραπέμποντας στη μεγάλη επένδυση της Intel στην ανατολική Γερμανία για την κατασκευή μικροτσίπ. «Οταν η Intel κατασκευάσει στο Μαγδεμβούργο μονάδα παραγωγής και θέλει να φέρει και ξένους απασχολούμενους, αυτοί πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι», λέει η Σνίτσερ.
«Να μιλούν οι γερμανοί υπάλληλοι αγγλικά»
Σημαντικό είναι το εμπόδιο της γλώσσας. «Δεν πρέπει να απαιτούμε από ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους να μιλούν γερμανικά για κάθε θέση εργασίας. Αντίθετα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι γερμανοί υπάλληλοι στα γραφεία μετανάστευσης μιλούν αγγλικά», λέει χαρακτηριστικά η Σνίτσερ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, οι γνώσεις γερμανικής γλώσσας στο επίπεδο C1 (προχωρημένο γλωσσικό επίπεδο) απαιτούνται σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια για ορισμένα επαγγέλματα, όπως η φροντίδα των παιδιών. Το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για την ενσωμάτωση προσωπικού που δεν έχει ακόμη το απαραίτητο επίπεδο γερμανικής γλώσσας, αλλά χρειάζεται το σύστημα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η έλλειψη ειδικευμένου δυναμικού, η Γερμανία πρέπει επίσης να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση των παιδιών. «Είναι δείγμα φτώχειας, ένας στους τέσσερις μαθητές της Δ’ Δημοτικού να μην μπορεί να διαβάσει σωστά», σημειώνει.
Επιπλέον, «οι εταιρείες πρέπει να φροντίσουν να είναι ευχαριστημένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, ώστε να μη συνταξιοδοτούνται πρόωρα». Η Γερμανία δεν φρόντισε τα τελευταία χρόνια να επενδύσει στις υποδομές, «έμεινε πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση και ξεκίνησε πολύ αργά με τις επενδύσεις για την προστασία του κλίματος».
Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού δεν είναι πρόβλημα μόνον της Γερμανίας. «Εξίσου σημαντικές είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Το ίδιο ισχύει για τα ελλείμματα στην ενεργειακή ασφάλεια: Στη Γαλλία διακόπηκε η λειτουργία σε μία σειρά από πυρηνικά εργοστάσια την περασμένη χρονιά», λέει η Σνίτσετ.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων (20 χαμηλότερο η Ελλάδα)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό