
Η αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει ωθήσει το Ντουμπάι πιο ψηλά και από τις πιο καθιερωμένες πόλεις του κόσμου, καθώς η ανάκαμψη του επιχειρηματικού κόμβου του Κόλπου μετά την πανδημία συνεχίζει να προσελκύει τους πλούσιους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και Ρώσων αγοραστών.
Το Ντουμπάι ήταν η πιο ανθηρή αγορά για κατοικίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, με 92 συμφωνίες αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Συγκριτικά, το Χονγκ Κονγκ είχε 67 συναλλαγές αξίας 988 εκατομμυρίων δολαρίων, η Νέα Υόρκη συγκέντρωσε 942 εκατομμύρια δολάρια σε 58 συμφωνίες και 36 πωλήσεις ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο αξίας 736 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες πόλεις στον κόσμο για δουλειά
Πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου στρέφονται στο Ντουμπάι ως οικονομικό παράδεισο, καθώς ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν ένα απόθεμα ακινήτων υψηλής ποιότητας. «Η αγορά πολυτελών κατοικιών του Ντουμπάι συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή των πλουσίων του κόσμου», δήλωσε ο Faisal Durrani, επικεφαλής της Middle East Research του κτηματομεσιτικού γραφείου συμβούλων για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, Knight Frank, προσθέτοντας ότι πολλά από αυτά τα σπίτια ήταν δευτερεύουσες κατοικίες. Σε μια περίοδο πέντε ετών, ο αριθμός των πωλήσεων κατοικιών στο Ντουμπάι αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αυξηθεί δεκαεπτά φορές.
Σε ετήσια βάση, το Λονδίνο διεκδίκησε την πρώτη θέση πέρυσι με 246 κατοικίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που πωλήθηκαν για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι σε 224 συναλλαγές.
Μισό εκατομμύριο Ρώσοι
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της στον απόηχο της περσινής εισβολής στην Ουκρανία έχουν επιταχύνει την εισροή πλούσιων κατοίκων στο Ντουμπάι και από τις δύο χώρες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, παρέμειναν ουδέτερα στη σύγκρουση, λέγοντας ότι καλωσορίζουν τους Ρώσους που δεν έχουν λάβει κυρώσεις.
Ο ρωσικός πληθυσμός των ΗΑΕ έχει πενταπλασιαστεί από την εισβολή έως και τις 500.000, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς που κυκλοφορούν στην ομογενειακή κοινότητα.

«Η ζήτηση από Ρώσους είναι ακόμα ισχυρή, αλλά τώρα κυρίως στον τομέα της υπερπολυτελείας», δήλωσε η Inga Brykulska, πράκτορας της Driven Properties που βοήθησε οικογένειες Ρώσων να μεταβούν στο Ντουμπάι. «Πολλοί μετακομίζουν από μέρη όπως η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία. Συχνά αγοράζουν ολόκληρα ρετιρέ με διπλά ψηλά ταβάνια, με θέα στη θάλασσα».
Η αξία των πωλήσεων ακινήτων άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν ολόκληρο το 2022. Η αξία των προνομιακών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 44% πέρυσι, και επιπλέον 11% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον Knight Frank.
Ορισμένοι που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά φοβούνται ότι η τρίτη έκρηξη ακινήτων του Ντουμπάι τις τελευταίες δύο δεκαετίες θα οδηγήσει σε κατάρρευση, όπως συνέβη μετά το οικονομικό κραχ του 2009 και την επιβράδυνση που σχετίζεται με την τιμή του πετρελαίου από το 2014. Αλλά ο Ντουράνι είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα στα δεδομένα, ή στην οικονομική πορεία που να υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή θα πλησιάσουμε στην άκρη του γκρεμού.»
Η έκρηξη της αγοράς πολυτελών κατοικιών έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών διαμερισμάτων και βιλών κατά 15% και 46% αντίστοιχα, στα τέλη Ιουνίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τη Knight Frank.
Αυτό έχει εκτινάξει το κόστος στέγασης και ενοικίασης για τους λιγότερο εύπορους κατοίκους, διάφορους επαγγελματίες και εργάτες που έχουν μετακομίσει για να εργαστούν στην περιοχή.
Μαζί με την αύξηση του κόστους στα τρόφιμα και τα υψηλότερα σχολικά δίδακτρα, διαμορφώνεται ένα τοπίο αρνητικό που απειλεί να υπονομεύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ντουμπάι στην προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.
«Εξακολουθεί να υπάρχει έντονη επιθυμία για επαγγελματίες να μετακομίσουν στο Ντουμπάι», δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Άμπου Ντάμπι. «Ωστόσο, το υψηλότερο ενοίκιο και το κόστος εκπαίδευσης είναι μια πίεση για τα περισσότερα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος».


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο