Η αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει ωθήσει το Ντουμπάι πιο ψηλά και από τις πιο καθιερωμένες πόλεις του κόσμου, καθώς η ανάκαμψη του επιχειρηματικού κόμβου του Κόλπου μετά την πανδημία συνεχίζει να προσελκύει τους πλούσιους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και Ρώσων αγοραστών.

Το Ντουμπάι ήταν η πιο ανθηρή αγορά για κατοικίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, με 92 συμφωνίες αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Συγκριτικά, το Χονγκ Κονγκ είχε 67 συναλλαγές αξίας 988 εκατομμυρίων δολαρίων, η Νέα Υόρκη συγκέντρωσε 942 εκατομμύρια δολάρια σε 58 συμφωνίες και 36 πωλήσεις ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο αξίας 736 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες πόλεις στον κόσμο για δουλειά

Πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου στρέφονται στο Ντουμπάι ως οικονομικό παράδεισο, καθώς ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν ένα απόθεμα ακινήτων υψηλής ποιότητας. «Η αγορά πολυτελών κατοικιών του Ντουμπάι συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή των πλουσίων του κόσμου», δήλωσε ο Faisal Durrani, επικεφαλής της Middle East Research του κτηματομεσιτικού γραφείου συμβούλων για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, Knight Frank, προσθέτοντας ότι πολλά από αυτά τα σπίτια ήταν δευτερεύουσες κατοικίες. Σε μια περίοδο πέντε ετών, ο αριθμός των πωλήσεων κατοικιών στο Ντουμπάι αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αυξηθεί δεκαεπτά φορές.

Σε ετήσια βάση, το Λονδίνο διεκδίκησε την πρώτη θέση πέρυσι με 246 κατοικίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που πωλήθηκαν για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι σε 224 συναλλαγές.

Μισό εκατομμύριο Ρώσοι

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της στον απόηχο της περσινής εισβολής στην Ουκρανία έχουν επιταχύνει την εισροή πλούσιων κατοίκων στο Ντουμπάι και από τις δύο χώρες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, παρέμειναν ουδέτερα στη σύγκρουση, λέγοντας ότι καλωσορίζουν τους Ρώσους που δεν έχουν λάβει κυρώσεις.

Ο ρωσικός πληθυσμός των ΗΑΕ έχει πενταπλασιαστεί από την εισβολή έως και τις 500.000, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς που κυκλοφορούν στην ομογενειακή κοινότητα.

«Η ζήτηση από Ρώσους είναι ακόμα ισχυρή, αλλά τώρα κυρίως στον τομέα της υπερπολυτελείας», δήλωσε η Inga Brykulska, πράκτορας της Driven Properties που βοήθησε οικογένειες Ρώσων να μεταβούν στο Ντουμπάι. «Πολλοί μετακομίζουν από μέρη όπως η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία. Συχνά αγοράζουν ολόκληρα ρετιρέ με διπλά ψηλά ταβάνια, με θέα στη θάλασσα».

Η αξία των πωλήσεων ακινήτων άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν ολόκληρο το 2022. Η αξία των προνομιακών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 44% πέρυσι, και επιπλέον 11% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον Knight Frank.

Ορισμένοι που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά φοβούνται ότι η τρίτη έκρηξη ακινήτων του Ντουμπάι τις τελευταίες δύο δεκαετίες θα οδηγήσει σε κατάρρευση, όπως συνέβη μετά το οικονομικό κραχ του 2009 και την επιβράδυνση που σχετίζεται με την τιμή του πετρελαίου από το 2014. Αλλά ο Ντουράνι είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα στα δεδομένα, ή στην οικονομική πορεία που να υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή θα πλησιάσουμε στην άκρη του γκρεμού.»

Η έκρηξη της αγοράς πολυτελών κατοικιών έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών διαμερισμάτων και βιλών κατά 15% και 46% αντίστοιχα, στα τέλη Ιουνίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τη Knight Frank.

Αυτό έχει εκτινάξει το κόστος στέγασης και ενοικίασης για τους λιγότερο εύπορους κατοίκους, διάφορους επαγγελματίες και εργάτες που έχουν μετακομίσει για να εργαστούν στην περιοχή.

Μαζί με την αύξηση του κόστους στα τρόφιμα και τα υψηλότερα σχολικά δίδακτρα, διαμορφώνεται ένα τοπίο αρνητικό που απειλεί να υπονομεύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ντουμπάι στην προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

«Εξακολουθεί να υπάρχει έντονη επιθυμία για επαγγελματίες να μετακομίσουν στο Ντουμπάι», δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Άμπου Ντάμπι. «Ωστόσο, το υψηλότερο ενοίκιο και το κόστος εκπαίδευσης είναι μια πίεση για τα περισσότερα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή