Η Κίνα βλέπει την ζήτησή της να ανακάμπτει και η Ευρώπη θέλει να αποφύγει το περσινό σενάριο, όταν στη προσπάθειά της να γεμίσει εγκαίρως τις αποθήκες της αγόραζε φυσικό αέριο στην πανάκριβη αγορά spot. Φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς: οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες με το ποσοστό πληρότητας να πλησιάζει το 80% και οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά που έφτασαν τον περασμένο Αύγουστο. Την ίδια ημέρα πέρυσι οι ευρωπαϊκές αποθήκες ήταν γεμάτες κατά περίπου 60%.
Κι έτσι η ΕΕ αποφασίζει φέτος να ακολουθήσει τη πάγια κινεζική τακτική, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα deals.
Αυτό έχει πυροδοτήσει έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου για την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας με παραγωγούς και εξαγωγείς LNG, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ξαναμοιράζεται η «τράπουλα» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Αγώνας για τις προμήθειες
Η κούρσα για την προμήθεια LNG, που αναπροσαρμόζεται στις τιμές του Henry Hub και με ρήτρες ευελιξίας για μεταπώληση των φορτίων, όταν αυτά δεν χρειάζονται, αφενός καθησυχάζει τους αγοραστές σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη προμήθεια, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αποστολής των φορτίων αλλού, εάν η αγορά δεν είναι αποδειθεί τόσο στενή όσο αναμενόταν.
Για τους πωλητές, τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ, περισσότερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς με την Ευρώπη και την Ασία σημαίνουν περισσότερες ευκαιρίες για έργα και επενδύσεις για μεγαλύτερο αριθμό τερματικών σταθμών εξαγωγής LNG.
«Περισσότεροι όγκοι είναι καλοί για την αγορά και με τις νέες συμφωνίες θα δούμε να αναπτύσσονται περισσότερα έργα εξαγωγής LNG», δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο Sindre Knutsson, συνεργάτης έρευνας φυσικού αερίου και LNG στη Rystad Energy .
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξημένο κόστος, οι κατασκευαστές έργων LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εγκρίνουν έναν ρεκόρ εξαγωγικής ικανότητας φέτος, λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και των αυξημένων μακροπρόθεσμων συμβάσεων από πελάτες που επιθυμούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια.
Deals δισεκατομμυρίων
Όπως γράφουν οι Financial Times, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανικός εξαγωγέας LNG Cheniere υπέγραψε μια 15ετή συμφωνία για την προμήθεια της νορβηγικής Equinor και μια σύμβαση για περισσότερα από 20 χρόνια με την κινεζική ENN.
Παράλληλα, η ανταγωνιστική Venture Global LNG υπέγραψε 20ετή συμφωνία με τη γερμανική Securing Energy for Europe (SEFE), ενώ η γαλλική TotalEnergies αγόρασε μερίδιο 219 εκατομμυρίων δολαρίων σε τερματικό σταθμό του Τέξας για τη μεταφορά LNG, το οποίο αναπτύσσεται από τον ενεργειακό όμιλο NextDecade με έδρα το Χιούστον.
Τα deals αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά συμφωνίες μεταξύ αμερικανικών εξαγωγέων και ευρωπαϊκών ή κινεζικών οντοτήτων τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, η Ευρώπη μαζί με την Κίνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των συμβάσεων προμήθειας LNG των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν μεταξύ 2021 και τέλη Ιουνίου 2023. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 24,4%, λόγω των μεγάλων όγκων που υπογράφηκαν το 2021 και το 2022. Μέχρι στιγμής το 2023, η Ευρώπη έχει λάβει περισσότερο LNG από την Κίνα.
Αλλαγή πλεύσης
Το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το αμερικανικό LNG καταδεικνύει μια έντονη αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν οι ανησυχίες για τη ρύπανση ώθησαν τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει για να καταργήσει μια συμφωνία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Engie και της NextDecade.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, αφού υπέγραψε συμφωνία με την NextDecade , είπε ότι το deal αυτό «ενισχύει την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν μια στρατηγική ενεργειακή συμφωνία.
Αμερικανοί παράγοντες της αγοράς είναι βέβαιοι ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση θα αντέξει. Ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Cheniere, Anatol Feygin, είπε πρόσφατα σε αναλυτές ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα «παρά τη καθαρή μηδενική ρητορική και την πίεση που προκάλεσε η πολιτική στις προοπτικές ζήτησης».
Όσον αφορά την Ασία, είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η «ενεργειακή εξέλιξη» της περιοχής «θα στηρίξουν δεκαετίες αύξησης της ζήτησης LNG, οδηγώντας την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις σε νέα ικανότητα υγροποίησης».
Στο παιχνίδι και η Κίνα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί η Κίνα στρέφεται επίσης προς την αμερικανική αγορά, εκτός από το Κατάρ που ήταν βασικός προμηθευτής, για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμο εφοδιασμό LNG, αφού η ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους έδωσε πρόσθετη έμφαση στην κινεζική ενεργειακή ασφάλεια.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Cheniere Energy υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την κινεζική ENN για την παράδοση LNG στον κινέζο αγοραστή για περισσότερα από 20 χρόνια – τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ Cheniere και ENN.
Οι αμερικανικοί εξαγωγείς LNG υπογράφουν συμφωνίες και με άλλους Ασιάτες αγοραστές, όπως η Ιαπωνία, διασφαλίζοντας περαιτέρω δεσμεύσεις απορρόφησης και διευκολύνοντας τα εξαγωγικά έργα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie οι κατασκευαστές εγκαταστάσεων εξαγωγής LNG των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέες μονάδες αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι υψηλές τιμές και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια δημιουργούν ισχυρή ώθηση για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση LNG.
Φρενήρεις αγορές
Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι εκτονώνεται, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο με φρενήρεις ρυθμούς, με αξιωματούχους της να δηλώνουν ικανοποιημένοι που οι εισαγωγείς συνεχίζουν να συνάπτουν συμφωνίες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες κρατικών αγοραστών να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και ακόμη και να επενδύσουν σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Εκτιμάται ότι η φέτος η χώρα θα γίνει ο κορυφαίος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Bloomberg News, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι κινεζικές εταιρείες αυξάνουν τις αγορές τους επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG είναι ελκυστικά επειδή υπόσχονται αποστολές σε σχετικά σταθερή τιμή σε σύγκριση με την αγορά spot, εκεί όπου το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σε ιστορικά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Latest News
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη την επόμενη ενεργειακή της κρίση
Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο τερματισμού των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας - Γιατί η κατάσταση θυμίζει το 2022
Με επιδοτήσεις από φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα
Τι ειπώθηκε στις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
Η Κίνα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα - Τώρα λανσάρει ένα δίκτυο εξαιρετικά υψηλής τάσης για να την μεταφέρει
Διπλασιάστηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στον ενεργειακό τομέα - Οι συστάσεις της Eurelectric
Από όλους τους γεωγραφικούς στόχους, οι επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 9,8% σε 46,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες το 2023
Αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τι είπε ο Σκυλακάκης
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι από την πλευρά της Επιτροπής προκρίνονται περισσότερο δημοσιονομικά εργαλεία και λιγότερο κανονιστικά
Με την ηγεσία του ΥΠΕΝ συναντήθηκαν ΑΔΜΗΕ και State Grid - Στο επίκεντρο διασυνδέσεις και ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της εισόδου της SGID στη μετοχική σύνθεση της Ariadne Interconnection
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development