Mια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων στην Ουκρανία μετά από περισσότερους από 16 μήνες πολέμου, υπογραμμίζουν τα νέα στοιχεία για την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μια ενημέρωση της βάσης δεδομένων Ukraine Support Tracker που διατηρεί το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου είχαν παραδώσει 471 νέα άρματα μάχης από την αρχή του πολέμου, ενώ άλλα 286 δεν έχουν φτάσει ακόμη.
Μεντβέντεφ: 185.000 νέοι συμβασιούχοι μαχητές εντάχθηκαν στο στρατό της Ρωσίας
Αλλαγή συσχετισμών
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άρματα μάχης της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, ενώ αντίστοιχα της Ρωσίας έχει μειωθεί στο μισό.
Το χάσμα μειώθηκε επίσης ως προς το πυροβολικό και τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αν και πολύ λιγότερο συγκριτικά με τα άρματα μάχης.
«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Ραντάκιν την Τρίτη. «Πέρυσι έριξε 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως. Έχει χάσει 2.500 άρματα μάχης και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 άρματα μάχης το χρόνο», πρόσθεσε.
Βαρέα όπλα
Σύμφωνα με την Oryx, η οποία καταγράφει μόνο απώλειες που μπορεί να επιβεβαιώσει, 2.082 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη του πολέμου το 2022. Η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα άρματα μάχης, σύμφωνα με το Military Balance.
Υπάρχουν ωστόσο, τεράστιες αβεβαιότητες γύρω από τέτοια στοιχεία, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους ως κρατικά μυστικά. Επίσης, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των ανταλλακτικών αρμάτων μάχης που η Ρωσία είτε παρήγαγε είτε έχει αντλήσει από τις αποθήκες της από την έναρξη του πολέμου.
Η Ουκρανία, ωστόσο, φάνηκε να διανύει τον πρώτο χρόνο του πολέμου με περίπου τον ίδιο αριθμό βαρέων όπλων που είχε στην αρχή, παρά τις μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τον Yohann Michel, ειδικό πολεμικό αναλυτή στο IISS.
Το ίδιο, ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί για τη Ρωσία, η οποία πρέπει επίσης να κρατήσει ένα μέρος των δυνάμεών της για την άμυνα στο εσωτερικό της. Η αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων είναι σημαντική, αλλά απέχει πολύ από το να είναι αποφασιστική για τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Michel.
Η Ουκρανία πρέπει να αντεπιτεθεί
«Ακόμη κι αν η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη σε αριθμούς, δεν λειτουργεί έτσι», είπε ο Michel. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία πρέπει τώρα να ανακτήσει εδάφη, επομένως βρίσκεται στην επίθεση ενάντια σε καλά προετοιμασμένες άμυνες και για αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό πλεονέκτημα».
Αυτό εξηγεί την εστίαση των ουκρανικών δυνάμεων στην καταστροφή του ρωσικού πυροβολικού και των γραμμών ανεφοδιασμού. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ισχυρίζεται πρόσφατα την καταστροφή περισσότερων από 30 ρωσικών πυροβόλων σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Η ενημέρωση των στοιχείων του Ινστιτούτου του Κιέλου από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου δείχνει ότι οι υποσχέσεις βοήθειας ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι το χειμώνα, παρά ορισμένα μεγάλα πακέτα από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άργησαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για όπλα, ανέφερε η έκθεση, με 286 από τα 757 άρματα μάχης και 177 από 556 οβίδες των 155 χιλιοστών και των 152 χιλιοστών να μην έχουν παραδοθεί ακόμη.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία