Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, ανέφερε την Πέμπτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο περασμένος μήνας κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο -που ήταν το 2019- με σημαντική διαφορά, δήλωσε η Copernicus.

Κλιματική αλλαγή: Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιούνιος ήταν λίγο πάνω από 0,5C υψηλότερα από τη μέση θερμοκρασία για τον ίδιο μήνα την περίοδο 1991-2020, δήλωσε η Copernicus, καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε νέα ρεκόρ και τα βραχυπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα οδηγούν επίσης στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου σάρωσαν χώρες όπως η Ινδία, το Ιράν, ο Καναδάς, ενώ η ακραία ζέστη στο Μεξικό τον περασμένο μήνα προκάλεσε περισσότερους από 100 θανάτους. Η πιο ζεστή ημέρα του Ιουνίου καταγράφηκε και στο Πεκίνο.

Κλιματική αλλαγή και Ελ Νίνιο

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του καιρικού μοντέλου Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, τροφοδότησαν τις πρόσφατες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

«Αυτό το ρεκόρ δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μαρτυρία της κλιματικής αλλαγής που εξελίσσεται με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε ο Joeri Rogelj, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου.

«Καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο που ενισχύεται αναπτύσσεται περαιτέρω τους επόμενους μήνες, δεν είναι απίθανο να δούμε περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας να καταρρίπτονται», είπε.

Η θερμότερη ημέρα

Την Τρίτη ο κόσμος κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus, καθώς η Βόρεια Αφρική, η Κίνα και άλλες περιοχές καίγονται από καύσωνα.

Η παγκόσμια θερμοκρασία της θάλασσας ανήλθε επίσης σε νέο ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο, με ακραία θαλάσσια κύματα καύσωνα να καταγράφονται γύρω από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με τη Copernicus. Η ανάλυση του οργανισμού βασίζεται σε δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής μειώθηκαν τον Ιούνιο στη χαμηλότερη έκταση του μήνα που καταγράφεται από τους δορυφόρους, κατά 17% κάτω από το μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα