Ρίχνει το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στη στήριξη των ευάλωτων η κυβέρνηση και ρίχνει τα πρώτα όπλα στις αμέσως επόμενες πρωτοβουλίες  για την οικονομική  ανακούφιση των πολιτών κατά των ανατιμήσεων, ειδικά στα τρόφιμα. Στην κοινοβουλευτική πρεμιέρα ο πρωθυπουργός ανάπτυξε την ατζέντα της επόμενης ημέρας και έθεσε τις προτεραιότητες προαναγγέλλοντας την επέκταση του market pass και το δώρο στους συνταξιούχους κοντά στα Χριστούγεννα.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ΟΤ, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ορίζοντα 4ετίας, αλλά και όσα θα φέρει  άμεσα προς ψήφιση για το 2023-2024. Στις προγραμματικές δηλώσεις  τόνισε ότι θα αυξηθεί το οικογενειακό επίδομα, θα προβεί σε αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027. Θα προχωρήσει σε μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τη σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα και πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

Μισθολόγιο δημοσίου – συνταξιούχοι

Επίσης, από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης

Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα μειώνεται η σύνταξή τους κατά 30%. Θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους

Σε βάθος 4ετίας, στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και για τις επιχειρήσεις εξετάζεται μείωση της φορολογίας από το 22% στο 20%. Σχετικά με το Τέλος Επιτηδεύματος οι δεσμεύσεις προβλέπουν τη σταδιακή κατάργηση έως το 2027.

Στις άμεσες παρεμβάσεις

Στο υπερνομοσχέδιο το οποίο προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα  θα εντάσσονται όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα το “καυτό” χρονοδιάγραμμα για παρεμβάσεις στο φορολογικό. Θα περιλαμβάνεται, επίσης, η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, από το Υπερταμείο, όπως επίσης θα προβλέπεται από διάταξη να μπορούν να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Το νέο υπερυπουργείο πλέον έχει κάτω από την ομπρέλα του όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η διαχείριση του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ, μετακόμισαν.  Αυτο σημαίνει ότι έχουν την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων ύψους  80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Από την εξέλιξη   θα εξαρτηθούν πολλές από τις γαλάζιες δεσμεύσεις.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι οι  αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα, διαδικασίες απλοποίησης βελτιωτικές κινήσεις στο MyData, όπως και στο κίνητρο εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων.

Από το 2024

Στα νέα μέτρα εντός του 2024, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι μεταξύ άλλων η αύξηση αφορολόγητου ορίου, όπου για τις οικογένειες με παιδιά θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το επόμενο έτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και θα οδηγήσει σε έξτρα μείωση του φόρου κατά 90 ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν ένα παιδί και σε 220 ευρώ για τους φορο-λογούμενους με δύο ή περισσότερα παιδιά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.

Παράλληλα, τα 800 εκατ. ευρώ θα φτάσει η ετήσια δαπάνη για την ενίσχυση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων η οποία αφορούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο από την 1/1/2024.

Επίσης, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2024 είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% του 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές. (φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.). Ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες και βάσει των στοιχείων σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών, ασφαλισμένες είναι 1.074.050. Προβλέπεται επίσης ενεργοποίηση του Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται, με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο 2024 περιλαμβάνονται επίσης η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα

Θεοδωρικάκος: Προστατεύουμε καταναλωτές, ασφαλιστική πίστη και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»