Μετά από έντονη μεταβλητότητα, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη τη συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρξε διάθεση ανάληψης ρίσκου, στη σκιά των στοιχείων που συνηγορούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί άνετα να αρχίσει να αυξάνει και πάλι τα επιτόκια.

Oι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,55% στις 33.734 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,29% στις 4.398 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,13% στις 13.660 μονάδες.

Xρηματιστήριο Αθηνών: «Έκοψε» τις ορέξεις των πωλητών η Coca Cola

Οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν και την εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά περίπου 1,1%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,9%. Ο Dow σημείωσε απώλειες 1,9%.

Αγορά εργασίας

Τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν προσέθεσαν νέα δεδομένα στις αναλύσεις των επενδυτών, καθώς ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθοδοσιών ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% για το μήνα και κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ειδικότερα, οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 209.000 τον Ιούνιο και το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,6%.

Αύξηση επιτοκίων

Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει ακόμη περισσότερο την πολιτική της. Οι traders προβλέπουν τώρα 91% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν στη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023.

«Η Fed σηματοδοτεί την προθυμία της να συνεχίσει τη σύσφιξη, αλλά οι αγορές δεν είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα συμβεί τόσο πολύ όσο προβλέπει η Fed», έγραψε η Kathy Jones, επικεφαλής αναλύτρια σταθερού εισοδήματος στο Schwab Center for Financial Research. «Το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου αιχμής που υποδηλώνει το dot plot και των προσδοκιών της αγοράς έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει κλείσει».

Την ίδια ώρα, παρά τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διολισθήσουν σε ύφεση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτή έχει φτάσει, σύμφωνα με τη Veneta Dimitrova της Ned Davis Research. «Ο αριθμός των δεικτών με αρνητικά σήματα στην έκθεση Recession Watch Report δεν ξεπέρασε ποτέ το 50%», έγραψε η ανώτερη οικονομολόγος της εταιρείας στις ΗΠΑ.

«Ξεπερνώντας περισσότερο από ένα χρόνο σύσφιξης της πολιτικής της Fed και την τραπεζική αναταραχή νωρίτερα φέτος, η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει τις ρίζες της στη δύναμη των καταναλωτών εν μέσω των ακόμη σφιχτών αγορών εργασίας, της ανεβασμένης ζήτησης από την πανδημία (ιδίως για υπηρεσίες) και της πλεονάζουσας αποταμίευσης», πρόσθεσε η Dimitrova.

Πάντως, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η S3 Partners έδειξαν ότι το συνολικό ενδιαφέρον για τις short θέσεις στις αμερικανικές αγορές ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2023, από 864 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

«Αυτή η αύξηση κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελείται από 28 δισεκατομμύρια δολάρια αυξημένων ανοικτών πωλήσεων σε συνδυασμό με 110 δισεκατομμύρια δολάρια αύξηση της αξίας των μετοχών που έχουν πωληθεί με ανοικτές πωλήσεις», έγραψε ο Ihor Dusaniwsky, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street