Άνενοι αισιοδοξίας πνέουν στο Κίεβο το τελευταίο 24ωρο μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να δώσει εντολή για την αποστολή των βομβών διασποράς στο ουκρανικό μέτωπο, που πιστεύεται από Αμερικανούς επιτελείς ότι θα βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό στρατό.
Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών αλλά υποσχέθηκε ότι τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε έδαφος της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά διασποράς στη Ουκρανία – «Ακόμη και αγέννητοι θα γίνουν θύματα»
Ο Ρέζνικοφ δήλωσε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν στο να προστατευθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα τηρεί μια αυστηρή καταγραφή ως προς την χρήση τους και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με τους εταίρους της.
Επικίνδυνα όπλα για αμάχους
Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.
Όμως –από τη φύση τους– σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.
Πρόκειται «για μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους. Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα», συνοψίζει ο Μπατίστ Σαπουί της οργάνωσης Handicap International – Humanity and Inclusion (HI).
Ζαχάροβα: «Πράξη απόγνωσης»
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωσή της σήμερα Σάββατο, ανέφερε:
«Είναι μια πράξη απόγνωσης και δείχνει αδυναμία στο φόντο της αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης. Το τελευταίο «θαυματουργό όπλο» στο οποίο ποντάρουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται τις σοβαρές συνέπειες, δεν θα έχει καμία επίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Ζαχάροβα είπε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ δείχνει την «επιθετική αντιρωσική πορεία των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στην παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο».
Είπε επίσης ότι οι υποσχέσεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει υπεύθυνα τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά «δεν αξίζουν τίποτα».
Πηγή: in.gr
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ