
Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με νομοσχέδιο που θα βγει σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης από το βήμα του Κοινοβουλίου μιλώντας κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Τρείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα και μια… παραίνεση προς τους εργοδότες περιλάμβανε η ομιλία Γεωργιάδη.
Τι υποσχέθηκε ο Άδωνις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
Ασφαλιστικό: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε νέες ρυθμίσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό», τόνισε ο νέος υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων στη χώρα μας, κάτι για το οποίο έχει γίνει προετοιμασία από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Οι αλλαγές αναμένεται να επικεντρωθούν στο νέο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και στους όρους σύστασης των πολυεργοδοτικών ταμείων. Το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων.
Τέσσερις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέα μεταρρύθμιση: πρώτον, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης. Δεύτερον, η διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων. Τρίτον, η μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα εποπτείας σε μια ενιαία εποπτική δομή. Και τέταρτον, ο εξορθολογισμός των σχετικών φορολογικών διατάξεων. Η σημαντικότερη αλλαγή, αφορά τη σύσταση πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων. Πρόκειται για τη δυνατότητα δημιουργίας ταμείων ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση.
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Αλλάζει η αρχιτεκτονική του συστήματος παρακράτησης – επιπλέον – εισφοράς σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης το θέμα έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό και θα νομοθετηθεί σύντομα. Δεν θα παρακρατείται το 30% της σύνταξης αλλά ένα μικρότερο ποσοστό από την αμοιβή της εργασίας του συνταξιούχου. Δεν προσδιόρισε το ποσοστό, αλλά τόνισε πως σύντομα θα δοθούν λεπτομέρειες από το νέο σύστημα.
Χρέη υποψηφίων συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ: Θα αλλάξει το καθεστώτος αποπληρωμής των χρεών όσων ασφαλισμένων δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εξαιτίας οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Σήμερα όσοι έχουν χρέος έως 20.000 ευρώ μπορούν να βγουν στην σύνταξη και να αποπληρώνουν το χρέος σε 60 δόσεις. Το ποσό άνω των 20.000 ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ. Λύση σε αυτό το θέμα αναζητά ο νέος υπουργός Εργασίας.
Και η… παραίνεση
Άμεση παραίνεση προς τους εργοδότες να αυξήσουν τις μισθούς των εργαζομένων έκανε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη τετραετία στόχος ήταν να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Αυτό επιτεύχθη. Και τώρα θα πρέπει να απολαύσουν και οι εργαζόμενοι το μερίδιο που τους αναλογεί».
Ο υπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν εργαζομένους να αυξήσουν τους μισθούς και «όχι να ζητούν την εύκολη λύση: να φέρουμε εργαζομένους ότι άλλες χώρες».
Σημείωσε ότι ο τουρισμός που αύξησε τις αμοιβές βρήκε ανταπόκριση, ενώ αναφέρθηκε – και πάλι – στις τριετίες λέγοντας ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% («σε μερικούς μήνες») και τότε θα επανέλθουν αυτά που περικόπησαν με τα μνημόνια.


Latest News

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή