Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είναι το μήνυμα της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία βρίσκεται στο Πεκίνο με στόχο τη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.

«Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων προκλήσεων και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτής της υπαρξιακής απειλής», τόνισε η Γέλεν σε στρογγυλό τραπέζι για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο Πεκίνο.

Γέλεν: Επίσκεψη στο Πεκίνο – Συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της Κίνας

Παρά τις ολοένα και πιο εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, η Γέλεν έχει συχνά υποστηρίξει ότι τα δύο κράτη, ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν καθήκον να συνεργαστούν σε σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά το δυσβάσταχο χρέος των φτωχότερων χωρών.

«Ως οι δύο χώρες που εκπέμπουμε το μεγαλύτερο αριθμό των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο αλλά είμαστε και οι μεγαλύτεροι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε την κοινή ευθύνη – και την ικανότητα – να δείξουμε τον δρόμο», εξήγησε η Αμερικανίδα υπουργός στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Κινέζοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες για το κλίμα.

Η ατζέντα του Σαββάτου

Μέσα στη μέρα η Γέλεν θα συναντηθεί και θα δειπνήσει με τον Κινέζο ομόλογό της και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Χθες συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Bloomberg,  κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό διεξήχθη μια συζήτηση υψηλού επιπέδου για την ευρύτερη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η συνάντηση με τον Χε αναμένεται να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες ανησυχίες και από τις δύο πλευρές.

Σε ρεπορτάζ  το βράδυ της Παρασκευής, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο Li προσδιόρισε το αμοιβαίο όφελος ως την ουσία των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και ότι ζήτησε περισσότερη επικοινωνία και ενίσχυση της συναίνεσης σε διμερή οικονομικά θέματα. «Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν ειλικρινείς, βαθιές και ρεαλιστικές συνομιλίες» είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Στο Πεκίνο, η Γέλεν προσπαθεί να εξηγήσει στους ομολόγους της τη στρατηγική των ΗΠΑ που περιέγραψε τον Απρίλιο και η οποία προσανατολίζεται στην υπεράσπιση και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ χωρίς να προσπαθεί να συγκρατήσει οικονομικά την Κίνα. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν εμπορικό πόλεμο “tit-for-tat” που κορυφώθηκε πέρυσι με τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών σε ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο και αφορά επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής πληροφορικής.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επέβαλε ελέγχους σε δύο κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στις προηγμένες τεχνολογίες λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της Γέλεν.

Το μήνυμα της Αμερικανίδας υπουργού προς τους Κινέζους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μια κατάσταση «ο νικητής τα παίρνει όλα» και ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαχειρίζονται τον ανταγωνισμό τους με δίκαιους κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα