Σε φρούριο, με προηγμένα όπλα, έχει μετατραπεί το Βίλνιους, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, που θα πραγματοποιηθεί μόλις 151 χιλιόμετρα από τη Ρωσία και 32 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράχτη της Λιθουανίας με τη -σύμμαχο της Ρωσίας- Λευκορωσία, μεταδίδει το Reuters.
Δεκαέξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ, που θα καταφτάσουν στο Βίλνιους για τη σύνοδο, στις 11-12 Ιουλίου. Πολλά κράτη, παρέχουν επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας που στερούνται τα κράτη της Βαλτικής.
«Θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να έχουμε τον ουρανό μας απροστάτευτο καθώς φτάνουν, ο Μπάιντεν και οι ηγέτες 40 χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
NATO has turned Vilnius into a fortress defended by advanced weaponry to protect President Joe Biden and other alliance leaders meeting next week, only a few miles away from Lithuania’s razor-wire-topped border fence with Russian ally Belarus https://t.co/P1v1eaZeeN pic.twitter.com/Fdb9AWRdTM
— Reuters (@Reuters) July 8, 2023
Οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που κάποτε βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Μόσχας, αλλά από το 2004 είναι μέλη, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξοδεύουν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους τους, στην άμυνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Αλλά για την περιοχή με συνολικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό δεν αρκεί για να συντηρήσει μεγάλους στρατούς, να επενδύσει στα δικά της μαχητικά αεροσκάφη ή στην προηγμένη αεράμυνα, αναφέρει το Reuters.
Τι όπλα έστειλαν οι χώρες
Η Γερμανία ανέπτυξε 12 εκτοξευτές πυραύλων Patriot, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ή πολεμικών αεροσκαφών.
Η Ισπανία έφερε ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar. Η Πολωνία και η Γερμανία έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων με ελικόπτερα. Άλλοι στέλνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πιθανών χημικών, βιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων.
Για τον Ναουσέντα, η συμμαχική προσπάθεια να διασφαλιστεί η αεροπορική ασφάλεια κατά τη σύνοδο των ηγετών σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως μόνιμες αεράμυνες στα κράτη της Βαλτικής.
«Σκεφτόμαστε τι θα συμβεί μετά το τέλος της συνόδου κορυφής και θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους για τη δημιουργία μιας εκ περιτροπής δύναμης για μια μόνιμη εναέρια προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία