![Νότια Αφρική-Ρωσία: Η Πρετόρια θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των BRICS](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/putin_south_africa.jpg)
Η Νότια Αφρική θα διοργανώσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο, όπου θα είναι προσκεκλημένος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του Ρώσου προέδρου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.
«Σημειώνουμε πρόοδο με τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής των BRICS και στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη μορφή που θα έχει», είπε ο Ραμαφόσα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αυτή η σύνοδος, η οποία συγκεντρώνει τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία «βεβαίως» και θα διεξαχθεί.
Δεν σχολίασε την παρουσία ή όχι στη σύνοδο κορυφής του Πούτιν, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου.
«Θα οργανώσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής BRICS, βεβαίως, όλοι δεσμευόμαστε να έχουμε μια σύνοδο κορυφής όπου θα μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον κατάματα», είπε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ερωτηθείς για το θέμα στο περιθώριο μιας διάσκεψης του κόμματός του.
«Έχουμε να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Αυτή δεν θα είναι διαδικτυακή», πρόσθεσε.
Μέλος του ΔΠΔ, η Νότια Αφρική θα πρέπει θεωρητικά να συλλάβει τον Πούτιν βάσει του εντάλματος που εκδόθηκε τον Μάρτιο από το Δικαστήριο, το οποίο τον κατηγορεί για το έγκλημα πολέμου του διά της βίας εκτοπισμού παιδιών από κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.
Νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν ότι η Πρετόρια εξέταζε να μεταφέρει τη σύνοδο κορυφής στην Κίνα ώστε να αποφευχθεί μια σύλληψη του Πούτιν.
Η Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι υιοθετεί ουδέτερη στάση για να μπορεί να «διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων», είχε εξηγήσει προηγουμένως ο Ραμαφόζα, λέγοντας ότι έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Πούτιν.
Η χώρα του φιλοξένησε ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία και την Κίνα στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής τον Φεβρουάριο, προκαλώντας την «ανησυχία» των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.
Οι δεσμοί μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας χρονολογούνται από την εποχή του απαρτχάιντ, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει το ANC στον αγώνα ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.