Την περασμένη Πέμπτη η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta κυκλοφόρησε το Threads , τον αντίπαλο της πλατφόρμας microblogging Twitter, και τις πρώτες κιόλας ώρες κέρδισε εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε περισσότερες από εκατό άλλες χώρες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κατεβάσουν την συγκεκριμένη πλατφόρμα

Η Meta καθυστερεί να λανσάρει την πλατφόρμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση «λόγω της επερχόμενης κανονιστικής αβεβαιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ματ Πόλαρντ.

«Το ElonJet έφτασε στο Threads!» -Πώς ο Ζάκερμπεργκ θα «παρακολουθεί» τον Μασκ

Κι όπως σημειώνει το Politico, πίσω από την απόφαση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού κρύβεται ο φόβος για τους τεχνολογικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης — και συγκεκριμένα ο νέος κανονισμός για τον ψηφιακό ανταγωνισμό που ονομάζεται νόμος για τις ψηφιακές αγορές ( DMA ).

Η συγκεκριμένος νόμος έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τη Big Tech να συσσωρεύει δεδομένα, χρήστες και υπηρεσίες, να υπερισχύει των ανταγωνιστών και να αποκτά τεράστιο μέγεθος.

Πρόστιμο μαμούθ στο Facebook για «παιχνίδια» με τα προσωπικά δεδομένα

Καθυστερήσεις

Η αναβολή της κυκλοφορίας του Threads στην Ευρώπη είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα εταιρειών τεχνολογίας που καθυστερούν να λανσάρουν υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά για να αποφύγουν τους ρυθμιστικούς πονοκεφάλους.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η Google ανέβαλε την κυκλοφορία του chatbot τεχνητής νοημοσύνης Bard μετά από συνομιλίες με τη ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ιρλανδίας.

Στην Ιταλία, η OpenAI, η οποία δημιούργησε το ChatGPT, βίωσε τους περιορισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν η υπηρεσία της αποκλείστηκε προσωρινά τον Μάρτιο από τη ρυθμιστική αρχή απορρήτου της χώρας για εικαζόμενες παραβιάσεις απορρήτου.

Τι συμβαίνει με το Facebοok: Αυτόματα αιτήματα φιλίας σε χρήστες που «κατασκοπεύουν» άγνωστοι

«Το γεγονός ότι το Threads δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για τους πολίτες της ΕΕ δείχνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ λειτουργεί… Ελπίζω ότι η Meta θα βεβαιωθεί ότι καλύπτονται και συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες πριν ανοίξει για τους πολίτες της ΕΕ», σχολίασε η Δανή σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Christel Schaldemose, η οποία έχει συμβάλει στη σύνταξη ενός άλλου σημαντικού τεχνολογικού νόμου παράλληλα με τον DMA, του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες ( DSA ).

«Χωρίς αμφιβολία, μόλις οι δικηγόροι τους πουν ότι είναι εντάξει, θα έρθουν και αυτοί στην Ευρώπη», δήλωσε η Ντίτα Χαρανζόνβα, φιλελεύθερη Τσέχα βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αυτοκρατορία Meta υπό έλεγχο

Η πρακτική της Meta να συνδυάζει δεδομένα χρηστών στις υπηρεσίες της έχει δεχθεί έντονη κριτική στην Ευρώπη στο παρελθόν. Στη Γερμανία, η εταιρεία ανακηρύχθηκε τεχνολογική πλατφόρμα «υψίστης σημασίας» σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες ανταγωνισμού τον Μάιο του 2022, αναγκάζοντάς την αργότερα να αποσυνδέσει τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας από μια σύνδεση στο Facebook.

Τα προβλήματα της Meta χρονολογούνται από το 2017, όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή για «παροχή εσφαλμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών» όταν η ΕΕ ερεύνησε την εξαγορά της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp το 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία