
«Στο τέλος της αρχής» της μάχης κατά του πληθωρισμού βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος της Societe Generale Kokou Agbo-Bloua.
Χρησιμοποιώντας τη φράση που εκφώνησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε ομιλία του το 1942: «Τώρα αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Αλλά είναι, ίσως, το τέλος της αρχής» περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, μιλώντας στο CNBC.
Κίνα: Στο χείλος του αποπληθωρισμού – Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας
Το προπατορικό αμάρτημα και ο πληθωρισμός της απληστίας
«Το νούμερο ένα «προπατορικό αμάρτημα», ας πούμε, είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να διατηρήσουν την οικονομία που τέθηκε σε χειμερία νάρκη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, οπότε μιλάμε για περίπου 10-15% του ΑΕΠ»
Συνεχίζοντας την ανάλυση του αναφέρθηκε στο πόλεμο στην Ουκρανία, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την μαζική συσσώρευση πλεονάζουσας αποταμίευσης, το έδαφος στο οποίο άνθισε ο «πληθωρισμό της απληστίας». Το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο οι εταιρείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές περισσότερο από ό,τι δικαιολογείται και «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τα περιθώρια κέρδους σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Οι εταιρείες έχουν αναπτύξει μια «φυσική ανοσία» στην άνοδο των επιτοκίων, υποστήριξε ο Agbo-Bloua, καθώς μπόρεσαν να αναχρηματοδοτήσουν τους ισολογισμούς τους και να μετακυλήσουν τις υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν τώρα υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες.
«Τέλος, η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή. Η αύξηση της παραγωγικότητας υποχωρεί και ωθεί προς τα πάνω το κόστος εργασίας σχηματίζοντας το αρνητικό σπιράλ των μισθών», είπε.
Ως εκ τούτου εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προκαλέσουν μια ύφεση για να αναγκάσουν την ανεργία να αυξηθεί και να συρρικνώσουν τη ζήτηση. «Δεν βρισμόμαστε όμως σε αυτό το σημείο» λέει χαρακτηριστικά.
Ο αντίκτυπος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής συχνά καθυστερεί κατά 9 -15 μήνες να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία, εξηγεί. Ωστόσο όι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, ενώ οι εταιρείες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους. Υποστήριξε ότι αυτό συνέβαλε στο να διατηρηθεί ανθεκτική η αγορά εργασίας, γεγονός που πιθανότατα θα παρατείνει αυτόν τον χρόνο που θα διαχυθεί η αύξηση των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία.
Πρόκληση ύφεσης
Για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους οι κεντρικές τράπεζες και ιδίως η Federal Reserve θα συνεχίσουν την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
«Εκτιμούμε ότι η ύφεση ή η επιβράδυνση θα εμφανιστεί στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, επειδή πιστεύουμε ότι η σωρευτική σύσφιγξη θα έχει αποτελέσματα, δεν εξαφανίζεται», είπε χαρακτηριστικά. Θα «χτυπήσει« πρώτα τα περιθώρια των εταιρικών κερδών, τα οποία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Και αυτό θα γίνει με την αύξηση των μισθών, που επιφέρουν συρρίκνωση των κερδών. Στη συνέχεια θα επιβραδυνθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και ο συνδυασμός των παραπάνω θα οδηγήσουν σε ύφεση.
Όσον αφορά τη Γηραία Ήπειρο δεν προβλέπει ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά κατά 2 έως 3% και επομένως βλέπουμε περισσότερο επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση».
Η ύφεση αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε
Ο Kokou Agbo-Bloua δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Ο συν-επικεφαλής του τμήματος της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Manulife Asset Management, Nathan Thooft, εκτιμά ότι οι οικονομίες έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει ως επί το πλείστον μια τεχνική ύφεση, πρόκειται όμως περισσότερο για την περίπτωση της ύφεσης που «αναβάλλεται παρά της ύφεσης που ακυρώνεται».
«Η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών και η επιβράδυνση του δανεισμού υποδηλώνουν ότι μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να καθυστερήσουμε την επικείμενη ύφεση σε αντίθεση με την αποτροπή της εντελώς» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του για τις ετήσιες προοπτικές της εταιρείας.


Latest News

Ινδία- ΗΠΑ: Σημειώνουν πρόοδο προς την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας
Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα εμπορικό έλλειμμα 45,6 δισ.δολαρίων με την Ινδία

Λούλα: Πρώτα θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ – Μετά αντίποινα
Η διαπραγμάτευση θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στους αμερικανικούς δασμούς λέει ο Λούλα

Γέιλ – Χάρβαρντ: Γιατί διώχνουν ερευνητές και καθηγητές
Οι απειλές της κυβέρνησης Τραμπ και η διακοπή χρηματοδότησης

Η εκτόξευση των τιμών στον καφέ... νοθεύει τα χαρμάνια
Ενώ σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων απειλείται με αφανισμό μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία

Νέα κρτική Βανς στην ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες - Τι είπε για τη Γροιλανδία
«Απόλυτη αναγκαιότητα» για την ασφάλεια της Γροιλανδίας χαρακτήρισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς την απόκτηση του ελέγχου της από τις ΗΠΑ

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για την εξαγορά της Banco BPM από τη UniCredit
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν την πρόταση για τον άμεσο έλεγχο της Banco BPM και τον έμμεσο έλεγχο των μονάδων της και της Anima Holding

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο στη Βενεζουέλα ο Τραμπ - Η νέα εντολή που δόθηκε
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του μεγιστάνα Harry Sargeant III να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Ο Πούτιν δοκιμάζει πόσο μακριά θα πάει ο Τραμπ κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχει τι είναι δυνατόν να πετύχει με τον Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg

Ο Μάσκ αγόρασε... Μασκ - Η xAI αγόρασε το Χ έναντι 45 δισ. δολ.
«Το μέλλον του xAI και του X είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X

Πώς η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Walmart έγινε talk of the town
Η κληρονόμος της Walmart δημοσίευσε στους New York Times μια «μη πολιτική διαφήμιση» αλλά πολλοί λένε ότι το μήνυμά της ήταν πολιτικό