Ανοδικά κινούνται για μία ακόμα ημέρα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το κόστος δανεισμού έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει διαμορφωθεί και το spread της αναστροφής της καμπύλης, που θεωρείται προάγγελος ύφεσης.
Μέσα σε αυτή την ομολογιακή θύελλα, η Ελλάδα βγαίνει αύριο στις αγορές, με την έκδοση 15ετούς τίτλου, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, ο δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 2,649%. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο 24 bps, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τραπεζικής αναταραχής στις 9 Μαρτίου στο 2,677%.
Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 3,333%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2008 την περασμένη εβδομάδα στο 3,393%.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία βρισκόταν στη βαθύτερη αναστροφή της από το 1992.
Τι δείχνει η αναστροφή της καμπύλης
Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.
Η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται όταν τα ομόλογα με μικρότερη ημερομηνία έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα πιο μακροπρόθεσμα, υποδηλώνοντας ότι ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα βλάψει τελικά την οικονομία.
Μια ανθεκτική οικονομία παράλληλα με τα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ωθούν τις αποδόσεις υψηλότερα, σχολίασε ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Ο βασικός μοχλός ήταν τα επιθετικά σχόλια ότι δεν έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων», διευκρίνισε.
Τα ελληνικά ομόλογα
Το κλίμα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται πάνω από το 4% και το spread έναντι του γερμανικού να έχει αυξηθεί στις 140 μονάδες.
Η έξοδος στις αγορές
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βγαίνει αύριο Τρίτη στις αγορές με την έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας και στόχο την άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Μεγάλο διακύβευμα παραμένει το πόσο ακριβά θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, καθώς αυτή τη στιγμή η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου έχει διαμορφωθεί στο 4,30%. Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ελληνικός τίτλος 2 ετών δίνει αρκετά χαμηλότερη απόδοση από τον 10ετή στο 3,35%.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ δόθηκε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα ως Joint Lead Managers για μια νέα 15ετή έκδοση με ωρίμανση στις 18 Ιουλίου 2038. Ταυτόχρονα θα τρέξουν διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δύο τίτλων του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 και αυτόν με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025. Οι κάτοχοι των δύο αυτών ομολόγων θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με τους νέους 15ετείς τίτλους που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων.
Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει επίσης προγραμματίσει δημοπρασίες με επανεκδόσεις για τις 19 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 226 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 116 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Latest News
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη
Τι έδειξε το ταμείο των εμπόρων τα Χριστούγεννα - Η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]
Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ στους εμπόρους για το ταμείο της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης αγοράς
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008