
Περισσότερο με κινηματογραφικό τοπίο μοιάζει πλέον η παραλία του Πάνορμου για τους κατοίκους της Μυκόνου, μετά την πτώση του φράχτη που είχε στηθεί στην παραλία και ουσιαστικά απαγόρευε την είσοδο των πολιτών, μετατρέποντας τη δημόσια περιουσία σε «προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς».
Ο φράχτης στον Πάνορμο, ένα θέμα που το in ανέδειξε με ντοκουμέντα και στηρίζοντας τις δίκαιες και οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων, αποτελούσε ουσιαστικά το «σύνορο» μιας επιχείρησης, η οποία θέλοντας να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις το χειμώνα και καταλαμβάνοντας την παραλία με ομπρέλες το καλοκαίρι, είχε περιφρουρήσει το χώρο με την αυθαίρετη αυτή κατασκευή.
Μάλιστα, η άδεια που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει δεν αφορούσε σε όλη την έκταση του χώρου που τελικά έφτασε να καταλαμβάνει ο φράχτης.
Έπειτα από το σάλο που επικράτησε, οι μπουλντόζες ξεκίνησαν δουλειά και ο φράχτης πλέον αποτελεί παρελθόν, ενώ οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα την παραλία.
Ελεύθερη μετά από χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, όταν βρεθούν στον Πάνορμο, νομίζουν ότι κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο.
Και αυτό γιατί το γραφικό τοπίο του Πάνορμου, με την ελεύθερη και χωρίς καμία παροχή (ομπρέλες, ξαπλώστρες) παραλία τους θυμίζει εποχές δεκαετίας ’80.
Τα 13 εκατ. πρόστιμο…
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιχείρηση έγινε γνωστό το ύψος του προστίμου που της επιβλήθηκε για τις παράνομες κατασκευές στην παραλία του Πάνορμου, το οποίο ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια ευρώ.
«Κοινοποιήθηκε, σήμερα (7/7) στην επιχείρηση και βεβαιώθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ το πρόστιμο, ύψους 13.121.781 ευρώ, που είχε επιβληθεί σε beach bar στον Πάνορμο Μυκόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
«To πρόστιμο είχε επιβληθεί, ύστερα από αυτοψία που διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 4.4.2023» προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι η επιχείρηση προχώρησε με ιδία μέσα σε κατεδαφίσεις καταθέτοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου Ερμούπολης.

…και η προσπάθεια επαναλειτουργίας
Πλέον, το ερώτημα που διατυπώνει όποιος βρίσκεται έστω και για λίγο στη συγκεκριμένη παραλία είναι «για πόσο θα κρατήσει αυτό;», καθώς όλοι φοβούνται πως το ζήτημα της ελεύθερης παραλίας θα ξεχαστεί και η επιχείρηση θα επαναλειτουργήσει και σιγά – σιγά θα δημιουργήσει ένα νέο φράχτη.
Την ίδια στιγμή, το δρόμο για την… επαναλειτουργία του Principote στον Πάνορμο της Μυκόνου, παρά το γεγονός ότι παραμένουν στη θέση τους αυθαίρετες κατασκευές, δρομολογεί η επιχείρηση –με τη σφραγίδα της κυβέρνησης.
Το «παραθυράκι» ανοίγει ως εξής: η επαναλειτουργία θα γίνει στα δύο οικόπεδα που η επιχείρηση έχει «καθαρίσει» από παράνομες αυθαίρετες κατασκευές και όχι στα διπλανά που παραμένουν «μολυσμένα» από αυθαιρεσίες.
Όπως αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της ανακοίνωσης: «Ορίστηκε Ελεγκτής δόμησης, ο οποίος στις 9.6.2023 που έκανε έλεγχο, διαπίστωσε ότι είχε γίνει κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δύο ΚΑΕΚ (Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου). Το πόρισμα αυτό, έχει διαβιβαστεί στο δήμο με την υπόμνηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ότι σε κάθε περίπτωση η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων εντός των παραπάνω ΚΑΕΚ δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα ΚΑΕΚ, στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Ούτε μπορεί να επεκταθεί η λειτουργία της επιχείρησης σε αυτά».
Βεβαίως η γαλαντομία της κυβέρνησης περιορίζεται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης όπου επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση που η επιχείρηση ανοίξει παράνομα, θα γίνει, άμεσα, έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και αν χρησιμοποιηθεί τμήμα έκτασης, που έχει αυθαίρετες κατασκευές. Ο νόμος θα εφαρμοστεί δίχως, απολύτως, καμία έκπτωση».
Πηγή: in.gr


Latest News

Ξενοδοχεία: Έρχεται μπαράζ σε deals – Τι πυροδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον
Στην έβδομη θέση στην Ευρώπη το 2024 η χώρα μας στις συναλλαγές ξενοδοχειακών assets
![Ξενοδοχεία: «Τσίμπησαν» οι τιμές το 2024 – Πόσο κόστισε η διανυκτέρευση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/hotels-600x420.jpg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στα ξενοδοχεία το 2024 – Πόσο κόστισε η διανυκτέρευση [πίνακας]
Τι δείχνει αποκαλύπτει η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024

Σε ρυθμούς κανονικότητας η Σαντορίνη - Το ειδικό πλάνο τουριστικής προβολής
Με θέμα την κατάρτιση ειδικού πλάνου για την προβολή της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη

Ξενοδοχεία: Μεγαλύτερη σεζόν και ενισχυμένη συνεισφορά στην οικονομία
Στην έρευνα του ΙΤΕΠ, σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ

Με το «δεξί» ο τουρισμός για το 2025 - Ποιοι γέμισαν τα ταμεία
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 87,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 σύμφωνα με την ΤτΕ

H Visa express εκτοξεύει τον τουρισμό του Αν. Αιγαίου - Νέα άνοδος των Τούρκων επισκεπτών
Το 2024 την visa express αξιοποίησαν πάνω από 104.700 Τούρκοι τουρίστες - Πρωταθλήτρια στις θεωρήσεις η Μυτιλήνη με 27.600 και ακολούθησε η Χίος με 25.000 περίπου

Στροφή στην πολυτέλεια - Αυξάνονται οι κρατήσεις για luxury ταξίδια
Καλό σημάδι για τον τουρισμό και την οικονομία των ΗΠΑ η αύξηση των χλιδάτων κρατήσεων

Διάκριση για το εστιατόριο CHES του Ομίλου Calilo
Η επιβράβευση του fine dining εστιατορίου του Ομίλου Calilo επιβεβαιώνει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2025

Μετά τους σεισμούς, η ανάκαμψη και η αισιοδοξία - Η Σαντορίνη ετοιμάζεται για τη σεζόν
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποσύρθηκε στις αρχές Μαρτίου και όλα επέστρεψαν σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη σεζόν

Αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ από το 2020, έως σήμερα ο αριθμός των ξενοδοχείων στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 10.000