Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100 να καταφέρνει να ακολουθήσει στο τέλος το θετικό κλίμα της Ευρώπης, αν και έκαμψαν τις επενδυτικές διαθέσεις τα τελευταία στοιχεία από τις μεγάλες οικονομίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 7.282 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 15.790 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,07% στις 7.220 μονάδες.

Wall Street: Δεύτερη ημέρα ανοδικών προσπαθειών

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία από τον πληθωρισμό της Γερμανίας, ο οποίος αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 6,8%. Η ετήσια ανάκαμψη του γερμανικού πληθωρισμού στα μέσα του δεύτερου τριμήνου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιδράσεις από την περσινή έκπτωση στα καύσιμα και το προσωρινά μειωμένο σιδηροδρομικό εισιτήριο.

Τον Ιούνιο του 2022, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στα καύσιμα και εισήγαγε ένα εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλη τη χώρα με 9 ευρώ το μήνα, προκαλώντας βουτιά του πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός της Γερμανίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο -14,7 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 6,2 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουνίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Ο δείκτης οικονομικής τρέχουσας κατάστασης επιδεινώθηκε, διολισθαίνοντας από τις -56,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα στις -59,5 μονάδες.

Ενώ ο δείκτης οικονομικής τρέχουσας κατάστασης στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,5 μονάδες στις 44,4 μονάδες τον Ιούλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ευρωζώνη επίσης εξασθένησε, μειούμενος κατά 2,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και καταγράφοντας αρνητικές 12,2 μονάδες.

“Οι εμπειρογνώμονες της χρηματοπιστωτικής αγοράς προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μέχρι το τέλος του έτους. Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η προσδοκία αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, σημαντικές εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα θεωρούνται σχετικά αδύναμες”, σχολίασε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.

Τέλος, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Από την άλλη, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα από 3,8% σε 4% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας συνέχισαν να μειώνονται. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 7,6% λόγω της αύξησης της μερικής απασχόλησης.

“Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις παρά την προφανή κάμψη της αγοράς εργασίας στο σύνολό της, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τις προσπάθειες των εταιρειών να αποτρέψουν την αποχώρηση εξειδικευμένων εργαζομένων, αλλά επίσης υποδηλώνει ότι η αποδυνάμωση της αγοράς που υποδηλώνουν οι κεντρικοί αριθμοί μπορεί να μην είναι ορατή στην πράξη”, δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος της Equiti Capital.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δραπέτευσε… με άλμα

Με τον καλύτερο τρόπο έκανε το άλμα πάνω από τις 1.300 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς διαπέρασε το επίπεδο που το είχε δυσκολέψει με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων του και με αρκετά καλό τζίρο. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,05% στις 1.317,35 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές