
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών έναντι του δολαρίου, εκτινάχθηκε την Τρίτη η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών στη Βρετανία, τα οποία ενισχύουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Ειδικότερα, η στερλίνα αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,2899 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας, οι μισθοί αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 7,3%. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα στο 4,0% από 3,8% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο και οι κενές θέσεις εργασίας επέτειναν την πτώση τους στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.
Πώς τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα γίνουν… επενδυτές σε startups
Χαλαρώνει η αγορά εργασίας
«Η αγορά εργασίας έγινε λιγότερο σφιχτή τον Μάιο και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις δυναμικής στην αύξηση των μισθών που επιβραδύνεται λίγο», σχολίασε η Ashley Webb, οικονομολόγος της Capital Economics.
«Αλλά με την αύξηση των μισθών να είναι ακόμα πολύ πάνω από τα επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο για τον πληθωρισμό 2%, αυτό δεν θα μειώσει σημαντικά τους φόβους της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό».
Η BoE παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών καθώς αξιολογεί πόση πληθωριστική πίεση παραμένει στην οικονομία της Βρετανίας ακόμη και μετά τις 13 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.
Ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αυξήσεις των μισθών καθώς και οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες αυξάνονται πολύ γρήγορα και υποσχέθηκε να «συνεχίσει τη δουλειά» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο 8,7%.
Ο Samuel Tombs, της Pantheon Macroeconomics πάντως, εκτιμά ότι η BoE ενδέχεται να δει αρκετά σημάδια επιβράδυνσης στα δεδομένα που θα της επιτρέψουν να σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αν και προβλέπει μία ακόμα κίνηση στις 3 Αυγούστου.


Latest News

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου