Ο χορός της ακρίβειας στα καλοκαιρινά φρούτα καλά κρατεί, με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ οι τιμές που απολαμβάνει ο παραγωγός να κινούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Η μεγάλη «ψαλίδα», που ανοίγει από την τιμή στο χωράφι στο ράφι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, με τους παραγωγούς να λένε ότι στις πλάτες τους κάποιοι αισχροκερδούν, ενώ οι καταναλωτές, οι οποίοι για ακόμη μία φορά είναι θύματα της αισχροκέρδειας, δυσκολεύονται να τα αγοράσουν.

Από το χωράφι στο ράφι: Πώς οι χαμηλές τιμές στα φρούτα γίνονται «χρυσός» [πίνακας]

Χαρακτηριστική είναι η τιμή στο καρπούζι, το οποίο αν και διανύει μια ικανοποιητική χρονιά, «φεύγει» από το χωράφι αυτή την περίοδο στα 0,25 έως 0,35 ευρώ/κιλό για να καταλήξει να πωλείται στη λαϊκή αγορά ακόμα και στα 1 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή πώλησης στην χονδρική έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρσι.

Τα λιγοστά κεράσια που συγκομίζονται αυτή την περίοδο, έχουν τιμή στα 1,50 ευρώ/κιλό από το χωράφι και φτάνουν στην κατανάλωση ακόμα και στα 4,50 ευρώ/κιλό.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που ανάλογα την ποιότητα, καθορίζεται και η τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός, η οποία ξεκινά στα 0,50 ευρώ/κιλό για τα ροδάκινα και στα 0,65 για το  νεκταρίνι.

Την ίδια στιγμή, το υπέρογκο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και οι ζημιές τόσο στο προανθικό στάδιο από τους πάγους όσο και στην περίοδο της συγκομιδής από τα «χτυπήματα» του χαλαζιού, οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Οι τιμές που απολαμβάνει ο παραγωγός στο ροδάκινο και το νεκταρίνι είναι «καθισμένες», στο κεράσι χαμηλές ενώ ικανοποιητικές είναι στο καρπούζι. Όμως, από τα έσοδα, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, αν καλυφθούν τα αυξημένα κοστολόγια και αφήσουν ένα μικρό μεροκάματο, τότε θα είναι μια «καλή» χρονιά για τους ίδιους.

Ικανοποιητική η χρονιά για το καρπούζι

Στην περιοχή της Τριφυλίας παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη, σε χαμηλή κάλυψη. Η συγκομιδή ξεκινά στις 20 Μαΐου και καλλιεργούνται περίπου 5.500 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 35.000 με 40.000 τόνους.

«Η χρονιά φέτος πήγε αρκετά καλά. Οι αποδόσεις ήταν καλές έως ικανοποιητικές. Οι τιμές όμως ήταν πολύ καλές, οι οποίες ξεκίνησαν στα 0,50 ευρώ/κιλό και έφτασαν έως και 0,35 έως 0,40 ευρώ/κιλό καθ’ όλη την διάρκεια της συγκομιδής», λέει στον ΟΤ ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία των εξαγωγικών φορέων, των παραγωγών, των γεωπόνων ελεγκτών της ΔΑΟΚ ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα «τα καρπούζια με τη σωστή σήμανση, με ταυτότητα να προωθηθούν στις αγορές με τα απαραίτητα κριτήρια ποιότητας».

Καλές οι αποδόσεις

Αν και ήταν μια καλή χρονιά για το καρπούζι της περιοχής, «αγκάθι» αποτέλεσε για ακόμη μία χρονιά η έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και τα αυξημένα κοστολόγια, τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως 1.300 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον παραγωγό καρπουζιού Κώστα Μαλάμο, από τα Φιλιατρά Τριφυλίας.

«Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 3,5 τόνους έως 7 τόνους το στρέμμα. Με αποδόσεις στους 3,5 τόνους/στρέμμα με 0,30 ευρώ/στρέμμα καλύπτεται μόλις το κόστος παραγωγής», εξηγεί ο κ. Μαλάμος, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες «κοπές» ξεκίνησαν στα 0,40 ευρώ/κιλό, ενώ σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 0,25 έως 0,35 ευρώ/κιλό.

«Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η καλή τιμή για τον παραγωγό γιατί δεν μαζεύονται τα έξοδα. Είναι μεγάλη η αγωνία, που περνάμε και το κοστολόγιο ακριβό. Αν δεν ανταμειφθεί και φέτος ο αγρότης τότε του χρόνου θα μπουν λιγότερα στρέμματα και θα φύγει κόσμος από την παραγωγή», σημειώνει ο κ. Μαλάμος.

«Καθισμένες» οι τιμές σε ροδάκινα – νεκταρίνια

Με απώλεια στην παραγωγή, που φτάνει ανάλογα με την περιοχή ακόμα και στο 50% και προβλήματα στην καλλιέργεια συνεχίζεται η συγκομιδή των μεσοπρώιμων ποικιλιών στην Κεντρική Μακεδονία.

«Οι τιμές παραγωγού στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι …καθισμένες. Αυτή την στιγμή το ροδάκινα είναι τα 0,55 ευρώ/κιλό και το νεκταρίνι στα 0,60 ευρώ/κιλό», λέει στον ΟΤ, ο παραγωγός και γραμματέας στον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.

Όπως επισημαίνει, «οι τιμές αυτές δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές και ειδικά αν δει κανείς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Από την άλλη οι αγρότες είχαμε αυξημένα κόστη. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, που μας υποχρέωσαν να προχωρήσουμε σε περισσότερους ψεκασμούς απ’ ότι σε μια φυσιολογική χρονιά, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τα έξοδα. Με αυτή την έννοια είναι για μας χαμηλές οι τιμές, όμως οι τιμές για τους καταναλωτές είναι υψηλές».

Μάλιστα, τονίζει ότι το «μεγάλο ζήτημα είναι ότι ενώ στον αγρότη οι τιμές πέφτουν, στην κατανάλωση δεν πέφτουν. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο δεν μπορούμε εμείς οι αγρότες να το λύσουμε αλλά είναι καθαρά θέμα παρέμβασης της πολιτείας».

Νεκταρίνια σαπίζουν στα δέντρα

«Αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι τραγική. Νεκταρίνια είναι πράσινα στα δέντρα, δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και σαπίζουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια της παραγωγής, την οποία θα δούμε το επόμενο διάστημα», τονίζει στον ΟΤ ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Σημειώνει δε, ότι αυτή την περίοδο είναι σπάνιο να βρεθεί ροδάκινο σε άριστη κατάσταση, ενώ το κόστος έχει ανέβει με τους συνεχείς ψεκασμούς για μυκητολογικές ασθένειες όπως η μονίλια, που πλήττει τους παραγωγούς. «Με τις ζημιές και την απώλεια παραγωγής, δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε ούτε τους γεωπόνους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην καρπόδεση

Για απώλεια της παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια, που φτάνει έως και το 50 με 60% κάνει λόγο ο Αντώνης Τσιρόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ ΓΕΚΟΣΑ στους Τσάκους Αλμωπίας.

«Αυτή την περίοδο μαζεύονται μικρές ποσότητες. Υπάρχουν ποικιλίες, που ακόμη κάνουν καρπόπτωση, λόγω κακής γονιμοποίησης. Αυτό το έχει επισημάνει και ο ΕΛΓΑ αλλά ακόμα περιμένουμε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις», τονίζει.

Λιγοστά και αμάζευτα τα κεράσια

Λιγοστά έχουν μείνει τα κεράσια, που δεν έχουν συγκομιστεί ακόμα και αυτά βρίσκονται στις ορεινές περιοχές της Πέλλας.

«Στα κτήματα πάνω από 1.000 μέτρα υψόμετρο, τα οποία αποτελούν το 70% της παραγωγής και μαζεύαμε μέχρι και τις 10 Αυγούστου, δεν υπάρχουν κεράσια», μας λέει ο παραγωγός από την Κορυφή Πέλλας Δημήτρης Παππάς, υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι και ο ίδιος ο οποίος είναι παραγωγός των 100 τόνων, φέτος δεν θα καταφέρει να συγκομίσει ούτε 20 τόνους.

«Κάτω από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο, που μαζεύουμε αυτές τις ημέρες, οι ποσότητες είναι λιγοστές, τις οποίες όμως δεν τις θέλουν οι έμποροι, καθώς λένε ότι κόλλησε η αγορά. Μάλιστα, από τα 2,70 ευρώ/κιλό, η τιμή για τον παραγωγό έπεσε στα 1,80 ευρώ/κιλό και τώρα κατρακύλησε στα 1,50 ευρώ/κιλό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO