
Επενδύσεις έως και 7 δισ. ευρώ θα διαθέσουν η κινεζική Geely και η γαλλική Renault για τη σύσταση μιας κοινοπραξίας στην οποία θα μετέχουν με ίσο ποσοστό. Η συνεργασία των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη βενζινοκινητήρων και κινητήρων υβριδικής τεχνολογίας για τα αυτοκίνητα.
ΕΕ: Παραμένει μικρό το ποσοστό των οικολογικών αυτοκινήτων
Η κοινοπραξία αποσκοπεί στην κατασκευή αποδοτικότερων κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών συστημάτων, σε μια εποχή που η στόχευση μεγάλου μέρους της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι στη μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι για να καταστούμε παγκόσμιος ηγέτης στις υβριδικές τεχνολογίες, παρέχοντας λύσεις με χαμηλές εκπομπές για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Έρικ Λι, πρόεδρος της Geely.
Η νέα εταιρεία θα απασχολεί 19.000 άτομα σε 17 εργοστάσια παραγωγής κινητήρων και πέντε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Renault.
Ανάμεσα στους πελάτες της κοινοπραξίας αναμένεται να είναι οι Volvo, Proton, Nissan, Mitsubishi και PUNCH Torino.

Στόχος είναι ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 5 εκατ. κινητήρων εσωτερικής καύσης, υβριδικών και plug-in υβριδικών κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων, πρόσθεσε η Renault, με ετήσια έσοδα 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Reuters. Η λειτουργία της νέας εταιρείας αναμένεται στο β΄ εξάμηνο του 2023.
Η Saudi Aramco, η οποία υπέγραψε επιστολή πρόθεσης με τη Renault και τη Geely τον περασμένο Μάρτιο, εξετάζει μια στρατηγική επένδυση στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με τη Renault.
Νωρίτερα στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, πηγές ανέφεραν ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά μεριδίου έως και 20% στην κοινοπραξία, ανέφεραν πηγές νωρίτερα φέτος.
Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεργάζονται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την ανάπτυξη βιώσιμων καυσίμων και κινητήρων υδρογόνου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο αν τελεσφορήσει η εν λόγω συμφωνία, θα καταστήσει την Aramco τον πρώτο μεγάλο παραγωγό πετρελαίου που θα επενδύσει στον κλάδο των αυτοκινήτων.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική