
Ένα βήμα πιο κοντά στην λήψη της απόφασης για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10 (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου) βρίσκεται η Helleniq Energy. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του ΟΤ , η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση της έρευνας στις περιοχές αυτές και ξεκίνησε η δεύτερη.
Υδρογονάνθρακες: Στην επόμενη φάση των ερευνών τα μπλοκ «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος»
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Helleniq Energy γνωστοποίησε επίσημα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τα οικόπεδα του Ιονίου και του Μπλοκ 10, όπου είναι ο εντολοδόχος κατά 100%, και υπέβαλε στην ΕΔΕΥΕΠ το αίτημά της για έναρξη της 2 ης φάσης του σταδίου ερευνών.
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης για τις δύο περιοχές, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 2.800 χιλιομέτρων 2D θαλάσσιων σεισμογραφικών, μαγνητομετρικών και βαρυτομετρικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες για την ανάλυση της γεωλογικής λεκάνης και περιβαλλοντικές μελέτες.
Η εταιρεία Helleniq Energy σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών Shearwater, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις γεωφυσικές έρευνες και στα δύο Μπλοκ, ήδη από τον Μάρτιο του 2022.
Το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών μέτρων, όπως το πρωτόκολλο «ήπιας εκκίνησης», ενώ υπερκαλύφθηκε η ελάχιστη δαπάνη που προβλέπεται από την σύμβαση, ύψους 7,2 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Ιουλίου 2023.
Η επόμενη φάση
Η δεύτερη φάση του σταδίου ερευνών που ξεκινάει επίσημα την 10η Ιουλίου 2023, έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ελάχιστο ολοκλήρωση των κάτωθι εργασιών:
- Για το Μπλοκ «Ιόνιο» προβλέπει την πρόσκτηση και επεξεργασία 900 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες, περιβαλλοντικές μελέτες.
- Για το «Μπλοκ 10» την πρόσκτηση και επεξεργασία 400 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Helleniq Energy σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών PGS, ολοκλήρωσε με επιτυχία και τις 3D γεωφυσικές έρευνες στα δύο Μπλοκ, τον Ιανουάριο του 2023, γεγονός που επιτρέπει στη μισθώτρια εταιρεία να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.
«Πολύ καλή συνεργασία»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Helleniq Energy να εισέλθει και τυπικά στην επόμενη φάση έρευνας για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10. Έχουμε ήδη οικοδομήσει μία πολύ καλή συνεργασία, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και κατά την 2η φάση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η εταιρεία ανταποκρίθηκε με εξαιρετική ταχύτητα στην παρότρυνση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, και ευελπιστούμε στην ταχεία ολοκλήρωση και της 2ης φάσης, πάντα με την ίδια αφοσίωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Με τους επενδυτές μας, μοιραζόμαστε την πεποίθηση πως η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, και εργαζόμαστε από κοινού για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης σε ένα ενισχυμένο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».
Πρώτη φάση Ερευνών
Για το Μπλοκ «Ιόνιο» η πρώτη φάση περιελάμβανε πρόσκτηση και επεξεργασία 1600 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων, επανεπεξεργασία 500 χλμ. 2D υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων, μαγνητική και βαρυτική έρευνα 1600 χλμ., γεωλογικές εργασίες, περιβαλλοντικές μελέτες. Για το «Μπλοκ 10», προβλεπόταν η πρόσκτηση και επεξεργασία 1200 χλμ. 2D σεισμικών
δεδομένων, επανεπεξεργασία 500 χλμ. 2D υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων, μαγνητική και βαρυτική έρευνα, γεωλογικές μελέτες, κ.ά.


Latest News

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης