Τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη θα έχουν οι ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το Δημογραφικό βάζει φρένο στην αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία ροκανίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις.
Για τους ασφαλισμένους με χρέη, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στη Βουλή ότι επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει σε ασφαλισμένους με οφειλές άνω του ορίου συμψηφισμού (6.000 ευρώ για τους αγρότες και 20.000 ευρώ για τους υπόλοιπους) να βγαίνουν στη σύνταξη.
Ανάσα για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Πόσο μειώνονται οι εισφορές τους
«Ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν για πολλά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, όμως στο τέλος του εργασιακού τους βίου συσσώρευσαν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη. Θα παρουσιάσουμε λύση δίκαιη, ώστε να μπορούν να απολαύσουν αυτοί οι άνθρωποι ό,τι δικαιούνται», επεσήμανε ο υπουργός.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο ΕΦΚΑ θα παρακρατεί ολόκληρο το ποσό κάθε μήνα έως ότου εξοφληθεί το τμήμα του χρέους μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες). Στη συνέχεια θα παρακρατείται μέρος από τη σύνταξη για διάστημα 60 μηνών. Το μέτρο θα ξεμπλοκάρει πάνω από 100.000 οφειλέτες των Ταμείων και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του Οκτωβρίου.
Η ΕΑΣ
Οσον αφορά τις στρεβλώσεις που προκαλεί η ΕΑΣ, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για το φθινόπωρο τις οριστικές αποφάσεις. Η βασική κυβερνητική επιφύλαξη είναι ότι έρχεται η βόμβα του Δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει ότι ένα κούρεμα της μνημονιακής ΕΑΣ θα έχει επιπτώσεις στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), στον οποίο καταλήγουν οι πόροι από την εισφορά.
Επισημαίνεται ότι περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο εισρέουν στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), με τα κεφάλαια που έχουν σωρευτεί να ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το Δημογραφικό χτυπάει την πόρτα της χώρας, με σοβαρές συνέπειες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η σημερινή εικόνα της σχέσης απασχολουμένων προς συνταξιούχους δείχνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχεί ενάμισης εργαζόμενος, ενώ πριν από 15 χρόνια η σχέση αυτή ήταν κοντά στο ένας συνταξιούχος προς δύο εργαζομένους. Κι αυτό τη στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα έχει δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε τέσσερις εργαζομένους θα υπάρχει ένας συνταξιούχος.
Πηγή:ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες
Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό του 2025 – Ξεκινά η διαβούλευση
Ο κατώτατος μισθός για το 2025 θα αποφασιστεί την 1η Απριλίου έχοντας προηγηθεί τον Ιανουάριο η διαδικασία διαβούλευσης
Νέα εφαρμογή-όπλο της ΑΑΔΕ για την καταστολή του λαθρεμπορίου καυσίμων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ζητούν παρεμβάσεις για την ασφάλεια
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Η εταιρεία ζητά από τα δικαστήρια να την κηρύξουν παράνομη και καταχρηστική
Το 2024 εργαστήκαμε για το κράτος 179 ημέρες - Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΦίΜ [γραφήματα]
Πρόκειται για 2 ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2023 - Τα έσοδα από φόρους και εισφορές του 2024 είναι αυξημένα κατά 5,2%