
Πανευρωπαϊκό φαινόμενο αποτελεί η ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.
Οι καταναλωτές σε αρκετές χώρες Ευρώπης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές, περιορίζοντας αναγκαστικά τις δαπάνες τους ακόμη και σε είδη τροφίμων.
Κάτι που αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα στην πορεία της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, όπου ο όγκος πωλήσεων αρχίζει και παίρνει την… κατιούσα.
Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη;
Οι τιμές των τροφίμων σε Ευρώπη και Ελλάδα έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και οι πολίτες δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι με τα βασικά σε καθημερινή βάση
Η απάντηση της Ελλάδας στην ακρίβεια
Στην ακρίβεια η Ελλάδα απαντά με το Market Pass. Η χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών παρατείνεται για τρεις μήνες – έως τον Οκτώβριο του 2023.
Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Θα κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).
Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).
Και η Ιταλία
Η Ιταλία αντέγραψε το μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης, το Market Pass, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την «κάρτα τροφίμων» για 1.300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
«Επενδύσαμε 500 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και θα είναι διαθέσιμη στα γραφεία των Ιταλικών Ταχυδρομείων η κάρτα “Αφιερωμένη σε Εσένα”», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της.
«Με την κάρτα αυτή, τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν στην διάθεσή τους περίπου 400 ευρώ άπαξ. Ποσό που θα μπορούν να ξοδέψουν σε εμπορικά καταστήματα τα οποία πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά θα έχει και ευρύτερη αξία, χάρη στις εκπτώσεις που η κυβέρνησή μας πέτυχε από τα σουπερμάρκετ, διότι όλη η παραγωγική αλυσίδα έδωσε την συμβολή της», πρόσθεσε η Μελόνι για το «ιταλικό Market Pass».
«Παράλληλα το υπουργείο τροφικής κυριαρχίας διέθεσε άλλα 120 εκατ. ευρώ, μαζί με σειρά συνδέσμων του τριτογενούς τομέα, για να δοθεί περαιτέρω στήριξη, με τρόφιμα, στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», κατέληξε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η Ισπανία
Με βασικό όπλο την κατάργηση του ΦΠΑ πορεύεται η Ισπανία στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Η κυβέρνηση στην χώρα της Ιβηρικής ανακοίνωσε πως παρατείνει για άλλους έξι μήνες την κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά προϊόντα διατροφής λόγω του ισχυρού πληθωρισμού τροφίμων.
Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο ανέφερε ότι «η κατάργηση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά θα παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023».
Η παράταση αυτή, που έχει σκοπό να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών, που έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, θα αφορά επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι και στα ζυμαρικά, διευκρίνισε η Καλβίνιο.


Latest News

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού