Πάνω από το 35% των ακατάλληλων φορτίων φρούτων και λαχανικών που εντοπίστηκαν με υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων ήταν από την Τουρκία, με τις πιπεριές και τα λεμόνια να πρωταγωνιστούν στις παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις από τις χώρες που το αποτελούν, λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έφτασαν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

ΕΕ: «Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις από τη χρήση φυτοφαρμάκων 

Από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 30 Ιουνίου 2023, οι περισσότερες ειδοποιήσεις, το 35,3% του συνόλου, ήταν από την Τουρκία για την οποία το «καμπανάκι» χτύπησε 96 φορές για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία προσπάθησε να εισαγάγει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι πιπεριές είναι το προϊόν της Τουρκίας, που πρωταγωνίστησε στις ειδοποιήσεις, καθώς εντοπίστηκαν 41 περιπτώσεις φορτίων με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της κοινότητας.

Όμως οι πιπεριές δεν ήταν το μοναδικό ακατάλληλο προϊόν. Με περίσσεια φυτοφαρμάκων βρέθηκαν επίσης, 28 περιπτώσεις για  λεμόνια, 10 για μανταρίνια, 6 για ντομάτες, ενώ οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις κατανέμονται μεταξύ διαφορετικών φρούτων και λαχανικών.

Οι παραβάτες

Στις παραβάσεις την Τουρκία ακολουθεί η Αίγυπτος με 42 ειδοποιήσεις για ακατάλληλα προϊόντα, εκ των οποίων τα 30 αντιστοιχούσαν σε πορτοκάλια, που εισάγονται από τη χώρα αυτή, 3 σε πιπεριές και τα άλλα εννέα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Ακολουθεί η Ινδία με 18 ειδοποιήσεις, η Κένυα με 15, η Σρι Λάνκα με 13, η Κίνα και το Βιετνάμ με 7 η καθεμία, το Μπαγκλαντές με 6, η Μαδαγασκάρη με 5, με τις υπόλοιπες ειδοποιήσεις να κατανέμονται συνολικά σε 32 χώρες, που πούλησαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε κοινοτικές αγορές, εκ των οποίων οι 3 ειδοποιήσεις αντιστοιχούσαν στο Μαρόκο σε πιπεριές, αγγούρια και κλημεντίνες, 2 στην Ολλανδία σε αχλάδια και πιπεριές και από την Ισπανία, εντοπίστηκε περίσσεια φυτοφαρμάκων σε δύο περιπτώσεις, που αντιστοιχούσαν σε μανταρίνια.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ το πεντάμηνο 2023 εισήχθησαν στην χώρα μας από Τουρκία 7.326 τόνοι φρούτων και λαχανικών αξίας 13,533 εκατ. ευρώ με κυριότερα τα κολοκυθάκια 1.110 τόνοι, πιπεριές και γλυκοπιπεριές 952 τόνοι, ντομάτες 253 τόνοι και λεμόνια 52 τόνοι.

«Εφίσταται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας καθ’ ότι στο πρώτο εξάμηνο οι επιδόσεις της χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών «Incofruit Hellas» Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO