Στο 3% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο οι αυξήσεις στις τιμές έτρεχαν με ρυθμό 4%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης, ο οποίος μετρά ένα ευρύ φάσμα τιμών για αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε κατά 0,2%.

Εξαλείφοντας τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,8%, έναντι προβλέψεων για 5%.

Τα στοιχεία έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τη Wall Street, με τα future του Dow Jones  να ενισχύονται σημαντικά στο άκουσμα της είδησης.

Η πτώση του πληθωρισμού δίνει ανάσα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προχώρησε σε μια επιθετική νομισματική σύσφιγξη  από το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό που έτρεχε γύρω στο 9% την ίδια περίοδο το 2022, το υψηλότερο Νοέμβριο του 1981.

Η Fed πολεμά τον πληθωρισμό με όπλα πρoηγούμενου πολέμου

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τείνουν να εξετάζουν περισσότερο τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed.

Οι traders εξακολουθούν να τιμολογούν με μεγάλη πιθανότητα ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης όταν συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα. Μετά και τα νέα στοιχεία ωστόσο, τα «στοιχήματα» της αγοράς δείχνουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση, καθώς οι αξιωματούχοι θα σταματήσουν για επιτρέψουν στη σειρά των αυξήσεων να λειτουργήσει στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή