![Κίνα: Οι πέντε πληγές που απειλούν την παγκόσμια οικονομία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock_-_kina_-_china-1.jpg)
Αγώνα για να επανεκκινήσει την οικονομία με πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κάνει η Κίνα, την ώρα που όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ασθμαίνει από προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο οικονομικός και γεωπολιτικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τα μεγάλα προβλήματα χρέους στην αγορά ακινήτων, η σημαντική μείωση την κατανάλωση, η υψηλή ανεργία των νέων και η καταστολή στις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλήξει σημαντικά τα νοικοκυριά της χώρας αναγκάζοντάς να να κόψουν τις δαπάνες.
Οι αυξήσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μηδενικές σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και κατέγραψαν μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο. Την ώρα που ο επίσημος κρατικός στόχος για ανάπτυξη φέτος ανέρχεται σε 5%, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται σύμφωνα με τις αγορές να μην ξεπεράσει το 3% για φέτος. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μην δείχνει πολύ χαμηλό, αλλά είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/usa-china-600x382.jpeg)
Τα στοιχεία για μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτά που δείχνουν ότι οι τιμές που δίνουν τα εργοστάσια για τα προϊόντα τους έχουν επίσης μειωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι ετών. Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει επιβραδυνθεί εν μέσω παραπαίουσας μεταποίησης και της αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Reuters.
Κίνα: Τι σημαίνουν οι δύο νέοι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις στη Κίνα
Μεγαλώνει η ανεργία στους νέους
Στο εσωτερικό της χώρας οι ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερη ανεργία και κατά συνέπεια πιο χαμηλά εισοδήματα ώθησαν τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Πλέον πληθαίνουν οι φωνές ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 20% και είναι τετραπλάσια από το εθνικό ποσοστό που καταγράφεται σε αστικές περιοχές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καταστολή του κυβερνώντος κόμματος στο Πεκίνο προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Η καταστολή αυτή δεν επιτρέπει σε πολλούς νέους και φιλόδοξους πτυχιούχους να κάνουν καριέρα στον τομέα αυτό.
Την ίδια στιγμή τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της χώρας αυτής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, με τις αξίες των ακινήτων αυτών να καταγράφουν συνεχή μείωση. Ο κλάδος των ακινήτων στη χώρα έχει πέσει σε μεγάλη κρίση χρέους μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειωθεί ο άκρατος δανεισμός για την αγορά κατοικιών. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε χρεοκοπία ή σε πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές πλήττοντας όλη την εγχώρια αγορά.
Πλήγμα για τη βιομηχανία και τις εξαγωγές
Η οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτή των ΗΠΑ και πλέον όπως όλα δείχνουν αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορους τομείς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για ένατο συνεχή μήνα. Οι εξαγωγές που στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα κινεζικά εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη μειώνονται ξανά.
Το Δεκέμβριο του 2021 οι εξαγωγές από την Κίνα έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τον περασμένο Μάιο οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν στα 284 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.
Βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το Bloomberg το διάστημα 2023 έως 2028 η οικονομία της Κίνας θα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη σε ποσοστό 22%, που είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ (11% περίπου). Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας είναι 2,1%, της Γαλλίας 1,5% και της Ιαπωνίας 1,8%.
Κόντρα με τις ΗΠΑ
Στα προβλήματα της Κίνας έρχεται να προστεθεί και η οικονομική και γεωπολιτική κόντρα με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποκόψει της χώρα από την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία για μικροτσίπ. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκατέρωθεν κυρώσεις και περιορισμούς στη μεταφορά τεχνολογίας, βάζοντας εν μέρει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου