Αγώνα για να επανεκκινήσει την οικονομία με πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κάνει η Κίνα, την ώρα που όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ασθμαίνει από προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο οικονομικός και γεωπολιτικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τα μεγάλα προβλήματα χρέους στην αγορά ακινήτων, η σημαντική μείωση την κατανάλωση, η υψηλή ανεργία των νέων και η καταστολή στις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλήξει σημαντικά τα νοικοκυριά της χώρας αναγκάζοντάς να να κόψουν τις δαπάνες.
Οι αυξήσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μηδενικές σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και κατέγραψαν μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο. Την ώρα που ο επίσημος κρατικός στόχος για ανάπτυξη φέτος ανέρχεται σε 5%, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται σύμφωνα με τις αγορές να μην ξεπεράσει το 3% για φέτος. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μην δείχνει πολύ χαμηλό, αλλά είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα.
Τα στοιχεία για μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτά που δείχνουν ότι οι τιμές που δίνουν τα εργοστάσια για τα προϊόντα τους έχουν επίσης μειωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι ετών. Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει επιβραδυνθεί εν μέσω παραπαίουσας μεταποίησης και της αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Reuters.
Κίνα: Τι σημαίνουν οι δύο νέοι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις στη Κίνα
Μεγαλώνει η ανεργία στους νέους
Στο εσωτερικό της χώρας οι ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερη ανεργία και κατά συνέπεια πιο χαμηλά εισοδήματα ώθησαν τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Πλέον πληθαίνουν οι φωνές ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 20% και είναι τετραπλάσια από το εθνικό ποσοστό που καταγράφεται σε αστικές περιοχές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καταστολή του κυβερνώντος κόμματος στο Πεκίνο προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Η καταστολή αυτή δεν επιτρέπει σε πολλούς νέους και φιλόδοξους πτυχιούχους να κάνουν καριέρα στον τομέα αυτό.
Την ίδια στιγμή τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της χώρας αυτής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, με τις αξίες των ακινήτων αυτών να καταγράφουν συνεχή μείωση. Ο κλάδος των ακινήτων στη χώρα έχει πέσει σε μεγάλη κρίση χρέους μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειωθεί ο άκρατος δανεισμός για την αγορά κατοικιών. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε χρεοκοπία ή σε πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές πλήττοντας όλη την εγχώρια αγορά.
Πλήγμα για τη βιομηχανία και τις εξαγωγές
Η οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτή των ΗΠΑ και πλέον όπως όλα δείχνουν αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορους τομείς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για ένατο συνεχή μήνα. Οι εξαγωγές που στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα κινεζικά εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη μειώνονται ξανά.
Το Δεκέμβριο του 2021 οι εξαγωγές από την Κίνα έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τον περασμένο Μάιο οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν στα 284 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.
Βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το Bloomberg το διάστημα 2023 έως 2028 η οικονομία της Κίνας θα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη σε ποσοστό 22%, που είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ (11% περίπου). Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας είναι 2,1%, της Γαλλίας 1,5% και της Ιαπωνίας 1,8%.
Κόντρα με τις ΗΠΑ
Στα προβλήματα της Κίνας έρχεται να προστεθεί και η οικονομική και γεωπολιτική κόντρα με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποκόψει της χώρα από την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία για μικροτσίπ. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκατέρωθεν κυρώσεις και περιορισμούς στη μεταφορά τεχνολογίας, βάζοντας εν μέρει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη