Αγώνα για να επανεκκινήσει την οικονομία με πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κάνει η Κίνα, την ώρα που όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ασθμαίνει από προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο οικονομικός και γεωπολιτικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τα μεγάλα προβλήματα χρέους στην αγορά ακινήτων, η σημαντική μείωση την κατανάλωση, η υψηλή ανεργία των νέων και η καταστολή στις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλήξει σημαντικά τα νοικοκυριά της χώρας αναγκάζοντάς να να κόψουν τις δαπάνες.
Οι αυξήσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μηδενικές σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και κατέγραψαν μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο. Την ώρα που ο επίσημος κρατικός στόχος για ανάπτυξη φέτος ανέρχεται σε 5%, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται σύμφωνα με τις αγορές να μην ξεπεράσει το 3% για φέτος. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μην δείχνει πολύ χαμηλό, αλλά είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα.
Τα στοιχεία για μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτά που δείχνουν ότι οι τιμές που δίνουν τα εργοστάσια για τα προϊόντα τους έχουν επίσης μειωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι ετών. Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει επιβραδυνθεί εν μέσω παραπαίουσας μεταποίησης και της αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Reuters.
Κίνα: Τι σημαίνουν οι δύο νέοι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις στη Κίνα
Μεγαλώνει η ανεργία στους νέους
Στο εσωτερικό της χώρας οι ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερη ανεργία και κατά συνέπεια πιο χαμηλά εισοδήματα ώθησαν τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Πλέον πληθαίνουν οι φωνές ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 20% και είναι τετραπλάσια από το εθνικό ποσοστό που καταγράφεται σε αστικές περιοχές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καταστολή του κυβερνώντος κόμματος στο Πεκίνο προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Η καταστολή αυτή δεν επιτρέπει σε πολλούς νέους και φιλόδοξους πτυχιούχους να κάνουν καριέρα στον τομέα αυτό.
Την ίδια στιγμή τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της χώρας αυτής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, με τις αξίες των ακινήτων αυτών να καταγράφουν συνεχή μείωση. Ο κλάδος των ακινήτων στη χώρα έχει πέσει σε μεγάλη κρίση χρέους μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειωθεί ο άκρατος δανεισμός για την αγορά κατοικιών. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε χρεοκοπία ή σε πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές πλήττοντας όλη την εγχώρια αγορά.
Πλήγμα για τη βιομηχανία και τις εξαγωγές
Η οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτή των ΗΠΑ και πλέον όπως όλα δείχνουν αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορους τομείς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για ένατο συνεχή μήνα. Οι εξαγωγές που στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα κινεζικά εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη μειώνονται ξανά.
Το Δεκέμβριο του 2021 οι εξαγωγές από την Κίνα έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τον περασμένο Μάιο οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν στα 284 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.
Βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το Bloomberg το διάστημα 2023 έως 2028 η οικονομία της Κίνας θα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη σε ποσοστό 22%, που είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ (11% περίπου). Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας είναι 2,1%, της Γαλλίας 1,5% και της Ιαπωνίας 1,8%.
Κόντρα με τις ΗΠΑ
Στα προβλήματα της Κίνας έρχεται να προστεθεί και η οικονομική και γεωπολιτική κόντρα με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποκόψει της χώρα από την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία για μικροτσίπ. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκατέρωθεν κυρώσεις και περιορισμούς στη μεταφορά τεχνολογίας, βάζοντας εν μέρει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.
Latest News
Νέα αναβάθμιση της Τουρκίας από την S&P - Τι διαπίστωσε ο οίκος αξιολόγησης
Η S&P αναθεώρησε επίσης την προοπτική για την Τουρκία σε «σταθερή» από «θετική»
Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]
Νέο κανόνι στην εστίαση - Τα TGI Friday's κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης
Το TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία
Το αστρονομικό ποσό στο οποίο πουλάει η Ίνγκριντ Μάικλσον το σπίτι της
Η τραγουδοποιός βγάζει στο σφυρί το σπίτι που αγόρασε το 2019
Το σχέδιο της Amazon για να αντιμετωπίσει Temu και Shein κρύβεται στην...οδοντόκρεμα
Η Amazon διαθέτει ολοένα και περισσότερα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες
Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις για τη Selfridges - Στη δίνη των εξαγορών
Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges έχει επιβιώσει από μια σειρά εξαγορών - Πώς έφτασε στα χέρια του Central Group
Η Κίνα... ψωνίζει από αλλού αγροτικά προϊόντα - Θωρακίζεται έναντι των αμερικανικών δασμών
Οι traders στην Κίνα έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και του καλαμποκιού
Οι εργοδότες στη Γερμανία χτυπούν καμπανάκι για το... φιλάσθενο προσωπικό
Αρκετοί εργοδότες στη Γερμανία έχουν παραπονεθεί για τη χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας
Η Hello Kitty έγινε 50 ετών - Η οικονομία του ασιατικού ποπ ειδώλου
Μια οικονομία μόνη της - Πώς ξεκίνησε η Hello Kitty και πώς κατέληξε να έχει παρουσία με τα πιο απίθανα προϊόντα σε όλον τον κόσμο