Αγώνα για να επανεκκινήσει την οικονομία με πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κάνει η Κίνα, την ώρα που όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ασθμαίνει από προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο οικονομικός και γεωπολιτικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τα μεγάλα προβλήματα χρέους στην αγορά ακινήτων, η σημαντική μείωση την κατανάλωση, η υψηλή ανεργία των νέων και η καταστολή στις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλήξει σημαντικά τα νοικοκυριά της χώρας αναγκάζοντάς να να κόψουν τις δαπάνες.
Οι αυξήσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μηδενικές σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και κατέγραψαν μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο. Την ώρα που ο επίσημος κρατικός στόχος για ανάπτυξη φέτος ανέρχεται σε 5%, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται σύμφωνα με τις αγορές να μην ξεπεράσει το 3% για φέτος. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μην δείχνει πολύ χαμηλό, αλλά είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα.
Τα στοιχεία για μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτά που δείχνουν ότι οι τιμές που δίνουν τα εργοστάσια για τα προϊόντα τους έχουν επίσης μειωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι ετών. Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει επιβραδυνθεί εν μέσω παραπαίουσας μεταποίησης και της αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Reuters.
Κίνα: Τι σημαίνουν οι δύο νέοι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις στη Κίνα
Μεγαλώνει η ανεργία στους νέους
Στο εσωτερικό της χώρας οι ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερη ανεργία και κατά συνέπεια πιο χαμηλά εισοδήματα ώθησαν τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Πλέον πληθαίνουν οι φωνές ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να λάβει δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 20% και είναι τετραπλάσια από το εθνικό ποσοστό που καταγράφεται σε αστικές περιοχές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καταστολή του κυβερνώντος κόμματος στο Πεκίνο προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Η καταστολή αυτή δεν επιτρέπει σε πολλούς νέους και φιλόδοξους πτυχιούχους να κάνουν καριέρα στον τομέα αυτό.
Την ίδια στιγμή τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της χώρας αυτής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, με τις αξίες των ακινήτων αυτών να καταγράφουν συνεχή μείωση. Ο κλάδος των ακινήτων στη χώρα έχει πέσει σε μεγάλη κρίση χρέους μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειωθεί ο άκρατος δανεισμός για την αγορά κατοικιών. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε χρεοκοπία ή σε πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές πλήττοντας όλη την εγχώρια αγορά.
Πλήγμα για τη βιομηχανία και τις εξαγωγές
Η οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτή των ΗΠΑ και πλέον όπως όλα δείχνουν αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορους τομείς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για ένατο συνεχή μήνα. Οι εξαγωγές που στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα κινεζικά εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη μειώνονται ξανά.
Το Δεκέμβριο του 2021 οι εξαγωγές από την Κίνα έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τον περασμένο Μάιο οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν στα 284 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.
Βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το Bloomberg το διάστημα 2023 έως 2028 η οικονομία της Κίνας θα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη σε ποσοστό 22%, που είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ (11% περίπου). Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας είναι 2,1%, της Γαλλίας 1,5% και της Ιαπωνίας 1,8%.
Κόντρα με τις ΗΠΑ
Στα προβλήματα της Κίνας έρχεται να προστεθεί και η οικονομική και γεωπολιτική κόντρα με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποκόψει της χώρα από την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία για μικροτσίπ. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκατέρωθεν κυρώσεις και περιορισμούς στη μεταφορά τεχνολογίας, βάζοντας εν μέρει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.
Latest News
H Stellantis κατακτά το στόχο για τα αποθέματα της Β Αμερικής- Μειώθηκαν κατά 100.000 οχήματα
Τα αποθέματα του ομίλου Stellantis στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατα 100.000
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η απασχόληση στις ΗΠΑ - Στο 4,1% η ανεργία
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Καλιφόρνια: Η μεγάλη φυγή των ασφαλιστικών και η προσπάθεια δελεασμού για να επιστρέψουν
Οι κανόνες που στοχεύουν να πείσουν τις ασφαλιστικές να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα