Το Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνει στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου έως το 2027 μπορεί: η είδηση ότι η BP βρήκε νέες δεξαμενές φυσικού αερίου κάτω από το υπάρχον κοίτασμα πετρελαίου Azeri–Chirag–Gunashli (ACG) στην Κασπία Θάλασσα, φέρνει ακόμα πιο κοντά την υλοποίηση της συγκεκριμένης υπόσχεσης.
Η BP επιβεβαίωσε στο Eurasianet ότι το νέο πηγάδι που άνοιξε σε βάθος 4.500 μέτρων κάτω από το κοίτασμα ACG εντόπισε «δεξαμενές αερίου σε βάθος» και ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το επόμενο έτος. Η εταιρεία δεν ανέφερε το μέγεθος των αποθεμάτων που έχει εντοπίσει ή πόση ποσότητα φυσικού αερίου αναμένεται να παραχθεί, αλλά υπογράμμισε ότι έχει εγκαταστήσει μετρητές για τη συλλογή δεδομένων πίεσης και αναλύει αυτές τις πληροφορίες με στόχο να αναπτύξει μια «βέλτιστη ιδέα ανάπτυξης».
Το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα – Ο ρόλος της Ελλάδας
Ο αντιπρόεδρος της BP για την περιοχή της Κασπίας, τις επικοινωνίες και τις εξωτερικές υποθέσεις, Bakhtiyar Aslanbeyli, δήλωσε στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, για τεχνικά και εμπορικά ζητήματα.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το θέμα μέχρι το τέλος του έτους», είπε.
Αζερμπαϊτζάν: Ξαναλειτουργεί ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν
Νέες συμφωνίες με το Μπακού
Ξεχωριστά, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι τα νέα αποθέματα φυσικού αερίου που βρήκε δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη εμπορική συμφωνία που έχει για το κοίτασμα πετρελαίου ACG και ότι η παραγωγή του φυσικού αερίου θα απαιτήσει νέα συμφωνία με το Μπακού.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι το αέριο που παράγεται από τα νέα αποθέματα δεν θα εγχυθεί εκ νέου στο κοίτασμα πετρελαίου ACG προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου.
Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες να διοχετευτεί μέσω αγωγών στην ξηρά και έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Παρά το μακροχρόνιο ενδιαφέρον να γίνει το Αζερμπαϊτζάν σημαντική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι αργή.
Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία το 2006, ενώ οι εξαγωγές στην Ευρώπη ξεκινούν μόλις τον Νοέμβριο του 2020 μετά την ολοκλήρωση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), του τελευταίου τμήματος του «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ακολουθούμενη από τη διακοπή του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενίσχυσε και πάλι το ενδιαφέρον για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν.
Τον Ιούλιο του 2022 ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν ένα μνημόνιο-ορόσημο βάσει του οποίου το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε «τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως» έως το 2027.
Η περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις για την εγκατάσταση νέων συμπιεστών, και αυτό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από τα μέλη των τριών κοινοπραξιών που διαχειρίζονται τους τρεις αγωγούς που αποτελούν τον «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου».
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά