Μαγνήτης για ισχυρούς εγχώριους και ξένους «παίκτες»  αποδείχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για έργα αποθήκευσης ενέργειας με standalone μπαταρίες. Ο διαγωνισμός προσέλκυσε πληθώρα επενδυτών, εκ των οποίων οι 93 υπέβαλαν τελικά προσφορές έως την καταληκτική προθεσμία τα μεσάνυχτα της 10ης Ιουλίου.   Μάλιστα, πολλοί ήταν και οι …περαστικοί οι οποίοι απλώς περιηγήθηκαν στην πλατφόρμα δίχως να καταθέσουν αίτηση _ μόνο το απόγευμα της Δευτέρα έφταναν τους 90.

Ειδικότερα, από τους 93 επενδυτές που τελικά συμμετείχαν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες οι πέντε επενδυτές έχουν ήδη καταθέσει εγγυητική επιστολή ενώ οι 88 θα την υποβάλλουν σήμερα. Να σημειωθεί ότι η  εγγυητική επιστολή συμμετοχής είχε οριστεί στα 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW).

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναζητείται μοντέλο τιμολόγησης από 1ης Οκτωβρίου

Ανταγωνισμός

Επίσης, στον διαγωνισμό επετεύχθη και ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνισμού. Το ελάχιστο ποσοστό που είχε καθοριστεί από τη ΡΑΑΕΥ (100%) ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό. Πιο συγκεκριμένα,  η   δημοπρατούμενη  ισχύς κατά την πρώτη δημοπρασία για έργα αποθήκευσης είχε οριστεί στα  400 MW και σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχύς των έργων που συμμετείχαν ξεπερνά τα 3.000 ΜW.  Τα έργα είναι διασπαρμένα ανά την επικράτεια με τις προσφορές, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να κινούνται κάτω από τα 100.000 ευρώ/MW/έτος.

Ηχηρά ονόματα

Με άλλα λόγια οι επενδυτές διεκδίκησαν τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης με προσφορές πολύ κάτω από τα 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν η ανώτατη τιμή που είχε καθοριστεί για τον πρώτο διαγωνισμό.  Στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, περιλαμβάνονται όλοι οι ισχυροί εγχώριοι «παίκτες» όπως η ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Intrakat κ.ά.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί από τη ΡΑΑΕΥ έως τις 2 Αυγούστου, την επομένη θα  εκδοθεί ο προσωρινός κατάλογος επιλεγέντων έργων, ενώ οι επενδυτές που θα έχουν αποκλειστεί θα έχουν περιθώριο έως τις 7 Αυγούστου για υποβολή ενστάσεων, οι οποίες θα αξιολογηθούν εντός δύο ημερών.  Στις 10 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα γίνει η ενημέρωση των συμμετεχόντων.

Η επενδυτική ενίσχυση

Οι κάτοχοι των σταθμών που τελικά θα προκριθούν   θα λάβουν  επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.  Επιπλέον, θα λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση για  δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης,  η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης από τον  Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Ο δεύτερος διαγωνισμός

Στις αρχές φθινοπώρου θα   ακολουθήσει και η  δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για 300 MW και  εντός του τετάρτου τριμήνου του 2023 η τρίτη για 400 MW η οποία θα αφορά μόνο έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης   των περιοχών  Κοζάνης,  Φλώρινας και   Μεγαλόπολης.  Στην επόμενη δημοπρασία, όπως και στην πρώτη,  μπορούν να συμμετάσχουν έργα που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανά τη χώρα, πλην της Κρήτης.

Τα έργα που θα προχωρήσουν, εκτός από την εγγυητική επιστολή συμμετοχής θα πρέπει να καταβάλλουν και εγγυητικές έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης στα 250.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και   καλής λειτουργίας στα 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ που επιστρέφεται εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης.

Για κάθε έργο  που θα συμμετέχει στις δημοπρασίες το ανώτατο όριο ισχύος είναι 100 MW ενώ έχει οριστεί μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία στα 100 MW. Επίσης, έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία  στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος  και μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και στις τρεις ανταγωνιστικές  διαδικασίες του 2023 στο 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, ήτοι όριο 250 MW.

Η αποθήκευση ενέργειας

Η αποτελεσματική προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας θα βοηθήσει  στη μείωση των αναγκαίων σήμερα περικοπών «πράσινης» ενέργειας, οδηγώντας στη μεγιστοποίηση της έγχυσής της στα δίκτυα, με οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο.  Σήμερα για λόγους ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος κατά τις ώρες που η ζήτηση ρεύματος είναι χαμηλή και η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υψηλή, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε έκτακτες περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, Γι΄ αυτό το ηλεκτρικό σύστημα θα πρέπει άμεσα να περάσει στην επόμενη …πίστα, της αποθήκευσης ενέργειας.

Το ΕΣΕΚ

Στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο  για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),   προτείνεται  η δυναμικότητα των μονάδων  αποθήκευση ενέργειας  να φτάσει περίπου στα   8,1 GW  έως το 2030 με το  επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι πολλαπλάσιο.  Είναι ενδεικτικό ότι, συνολικά  η ΡΑΑΕΥ έως τον περασμένο Απρίλιο είχε εκδώσει περισσότερες από 500 άδειες για έργα αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 26,8 GW, εκ των οποίων έργα  5,3 GW έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά  και έχουν υποβάλλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση με το δίκτυο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».