Με τούτα και με ‘κείνα, ο Τραπεζικός Δείκτης έπιασε το +135% στο έτος.
Και πώς να μην ήταν, με μια ΠΕΙΡ να γράφει +335%..
Η απόδοση είναι από μόνη της εντυπωσιακή, όμως αφενός η συμπεριφορά στα δύσκολα, αφετέρου η πολυφωνία στο ταμπλό αποδεικνύει περίτρανα ότι η τάση είναι υγιής, και το Χρηματιστήριο ανασαίνει πλέον δυνατά.
Το μεσοπρόθεσμο φαίνεται αισιόδοξο, διότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση παίρνει φόρα από μια άνευ προηγουμένου προεξόφληση για την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Το γεγονός αυτό είναι σημαντικότατο διότι θα επιτρέψει ξένα, μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν, κάτι που έως πρότινος δεν μπορούσαν, θεωρώντας “τυπικά” ότι η Ελλάς δεν έιναι κατάλληλος επενδυτικόςς προορισμός.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα κλείσει και επίσημα ένας μακρόχρονος κύκλος ανέχειας και μιζέριας, με τους τζίρους να αναμένονται πολύ ανώτεροι και τις εισηγμένες να υποδέχονται νέους επενδυτές.
Στον ΔΤΡ, ο επόμενος στόχος φαίνεται στις 1170 με στήριξη τις 1040 μονάδες, ενώ ο ΓΔ κοντεύει τον προϋπολογισμένο στόχο στις 1330, με στήριξη τις 1290.
Κάθε μέρα, βλέπουμε τουλάχιστον 15-20 μετοχές να γράφουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων (κάποιες εξ αυτών σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά επίπεδα), αποτυπώνοντας και τη διάχυση της ρευστότητας.
Συνεχώς ξεπετάγονται νέοι μπροστάρηδες σε απόδοση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη διασποράς.
Ειδική μνεία στη ΣΠΕΙΣ, που τινάχτηκε σε διψήφιο ποσοστό, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετική εταιρεία, με απαράμιλλη τεχνογνωσία, πλην όμως με μια ιδιάζουσα διοίκηση που πιλατεύει τους μικρομετόχους στο ταμπλό.
Σε κλαδικό επίπεδο, παραμένουμε υπερ των κλάδων πληροφορικής, κατασκευών, ΑΠΕ και φυσικά τραπεζών.
Από τη μεγάλη κεφ/ση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ έχουν μείνει λίγο πίσω στη συνέχιση της ανόδου, με την τελευταία να έχει στόχο τα 28 (μετά και την αποκοπή μερίσματος), ενώ και η ΒΙΟ κουτσαίνει λίγο το τελευταίο διάστημα.