![ING: Γιατί η μετάβαση στην «νέα κανονικότητα» της Ελλάδας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/ot_greek_economy55-768x450-2.png)
Η μετάβαση της οικονομίας στη νέα κανονικότητα («new normal»), παράλληλα με την διατήρηση ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης δεν θα είναι εύκολη, αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει για μερικά χρόνια να σημειώνει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ υψηλότερους της ζώνης του ευρώ, εκτίμησε ο Paolo Pizzoli, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ιταλία και την Ελλάδα σε ειδική έκθεση για την ευρωζώνη της ING, σημειώνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης «να καβαλήσει το εκλογικό κύμα», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μία νέα τετραετία.
Οι εκλογές του Ιουνίου, όπως αναφέρει, πρόσθεσαν πάντως ένα νέο χαρακτηριστικό στην ελληνική πολιτική σκηνή: τρία μικρά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να περάσουν το όριο του 3%, αποκτώντας κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει διπλή αντιπολίτευση: μια στα αριστερά, που πιθανότατα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αναδιοργανωθεί μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μια στη δεξιά, που θα γίνει πιο ύπουλη στην προσπάθειά της να αποκτήσει ορατότητα, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της ING «θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η πίεση από τα δεξιά θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης σύντομα».
Πόσο κοντά είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα; Τι απαντούν στελέχη των οίκων αξιολόγησης
Οι προκλήσεις της δεύτερης θητείας
Η ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% εφέτος, 1,6% το 2024 και 1,7% το 2025 εξακολουθεί να ωφελείται από το άνοιγμα μετά την πανδημία και τον αντίκτυπό του στις υπηρεσίες του τουρισμού, αλλά η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη θα είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, καθώς η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, την ώρα που η χώρα δεν έχει ακόμη καλύψει το επενδυτικό κενό της εποχής της κρίσης, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημείο κλειδί η εστίαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράλληλα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μια προφανής προτεραιότητα για την κυβέρνηση, εκτιμώντας ωστόσο πως στην νέα κανονικότητα των υψηλότερων επιτοκίων και της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας ίσως οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να αναμένουν πιο καθησυχαστικά στοιχεία σχετικά με τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους «πριν πιέσουν τη σκανδάλη». Ο Μητσοτάκης μίλησε παντός για μία πολυδιάστατη μεταρρύθμιση ατζέντα για την επόμενη τετραετία, αλλά όπως καταλήγει η ING «ο χρόνος θα δείξει»…
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκά κονδύλια: Σήμα Κομισιόν για ανάγκη επιτάχυνσης από την Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rafaelle-fitto-600x386.jpg)
Σήμα Κομισιόν για ανάγκη επιτάχυνσης από την Ελλάδα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης - Η κρίσιμη συγκυρία για την Πολιτική Συνοχής στην Ευρώπη
![Χατζηδάκης: ΕΤΑΔ, όπως ΔΕΗ και ΕΦΚΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/478268421_1211028427051190_2405183503163729206_n-600x450.jpg)
Χατζηδάκης: ΕΤΑΔ, όπως ΔΕΗ και ΕΦΚΑ
«Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις που αυξάνουν την ευελιξία και τις ταχύτητες της ΕΤΑΔ» αναφέρει σε ανάρτησή του ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης
![ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 3 στα 5 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον το μήνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/anergia-ftwxeia-xrimata-epidoma-noikokyria-portofoli-600x336.jpg)
Για 3 στα 5 νοικοκυριά το μηνιάτικο επαρκεί για 19 ημέρες [γραφήματα]
Ένα στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψει ακόμη και τις βασικές του ανάγκες
![Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-13-at-14.20.07_fa1a80fa-600x400.jpg)
Θεοδωρικάκος από το ΕΒΕΑ: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων
Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου - Ποιες είναι οι βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις
![ΤτΕ: Η κατάταξη των Βασικών Διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Bank-of-Greece_TtE_Trapeza-Ellados-768x430-1-600x336.jpg)
ΤτΕ: Η κατάταξη των Βασικών Διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος
![Ακίνητα: Με ποια κριτήρια οι Έλληνες αγοράζουν διαμερίσματα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/AKINITA-600x400.jpg)
Πόσοι Έλληνες έχουν δεύτερη κατοικία – Με ποια κριτήρια αγοράζουν ακίνητο [πίνακας]
Τι δείχνει έρευνα της REMAX Europe για την κουλτούρα των επενδύσεων σε ακίνητα – Τι σκέφτονται όσοι θέλουν να μετακομίσουν
![Ασφαλιστικές εταιρείες: Στα €18,7 εκατ. το ύψος των αποζημιώσεων από την κακοκαιρία Bora [γραφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/rodos-kakokairia-bora-600x400.jpg)
Στα €18,7 εκατ. οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Bora [γραφημα]
Τι δείχνει η έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας για τις ζημιές σε αυτοκίνητα και περιουσίες
![Crypto: Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/cryptocurrency-golden-bitcoin-image-for-crypto-cur-YT56NL3-768x576-1-600x450.jpg)
Ασφυκτικός κλοιός για τα crypto - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση
Η προστασία των επενδυτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου - Πως θα κινηθεί η αγορά των crypto το 2025
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων