
Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 2,8 εκατ. νοικοκυριά θα εισπράξουν τη πρώτη από τις τρεις νέες δόσεις του market pass των 22 – 100 ευρώ το μήνα. Το Σεπτέμβριο περίπου 200.000 νέοι ηλικίας 18 – 19 ευρώ θα λάβουν σε μια ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ταξίδια, ξενοδοχεία, καταλύματα, θέατρα, μουσεία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2024 περίπου 1,34 εκατ. φορολογούμενοι με παιδιά θα πάρουν φορολογική «ανάσα» με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ.
Στα τέλη Απριλίου όταν θα έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 1 εκατ. ιδιοκτήτες που είχαν φροντίσει φέτος να ασφαλίσουν την κατοικία τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες και για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος έως και 10% .
Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκλειδώνει ελαφρύνσεις για νοικοκυριά, νέους, φορολογούμενους με παιδιά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα:
1. Market Pass: Για τους μήνες Αύγουστο 2023 έως και Οκτώβριο 2023, παρέχεται οικονομική ενίσχυση 22-100 ευρώ μήνα, σε νοικοκυριά με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως των ειδών διατροφής. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να λάβουν εγκαίρως την παροχή.
2. Youth Pass: Πρεμιέρα κάνει το Σεπτέμβριο το Youth Pass των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο οι νέοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα έχουν συμπληρώσει το 18 ή 19 έτος της ηλικίας τους. Όπως ορίζεται στη διάταξη:
- από το έτος 2023 και επόμενα, παρέχεται ενίσχυση 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) και δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το εικοστό (20ο) έτος. Η ενίσχυση των 150 ευρώ πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.
3. Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Δηλαδή αν η κατοικία ασφαλίστηκε για έξι μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίζεται στο 5%.
4. Αύξηση αφορολογήτου: Εισοδηματικές «ανάσες» παίρνουν από τον πρώτο μήνα του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄επάγγελμα αγρότες με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:
- 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
- 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
- 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
- 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
- 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
- 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.


Latest News

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση χρέους
«Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πολυεπίπεδες αναταράξεις, έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης

Χατζηδάκης για αναβάθμιση Moody's: H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν, εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο
«Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία«, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Έπεσε... το «κάστρο» της Moody's - Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
Τι οδήγησε στην αναβάθμιση της οικονομίας - Το σκεπτικό της απόφασης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Άνοδος 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![IOBE: Υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/ανεργια-600x345.jpg)
ΙΟΒΕ: Μειώθηκε η ανεργία κατά 8,9% τον Ιανουάριο [γράφημα]
Τι δείχνει το μηναίο Δελτίο Εξελίξεων στην Βιομηχανία που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ
![ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/industry-steel-600x419.jpg)
Οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 - Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 12,8%

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ζητά η ΕΣΕΕ
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητά την κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια