Ερευνητές που μελετούν γεεντικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την Covid-19 αναφέρουν ότι εντόπισαν ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο συμπτωμάτων που επιμένουν για καιρό μετά την αρχική λοίμωξη, μια μυστηριώδη πάθηση που ονομάστηκε long Covid.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, συνδέει τη μακρά Covid με γενετικές αλληλουχίες κοντά γονίδιο FOXP4, το οποίο εκφράζεται κυρίως στους πνεύμονες και ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυξάνει τον κίνδυνο παραμένει ωστόσο ασαφής.
Long Covid: Τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας οι ασθενείς στην Ευρώπη
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους είναι μόνο η αρχή, δεδομένου ότι η μακρά Covid μπορεί να συνδέεται με πολλά ακόμα γονίδια που μένει να ανακαλυφθούν.
Η ανάλυση εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Covid-19 Host Genetics Initiative, το οποίο εδώ και τρία χρόνια διερευνά τους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid. Μεταξύ άλλων έχει εντοπίσει γονίδια που αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μηχανισμό που επιτρέπει την είσοδο του κοροναϊού στα κύτταρα.
Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Χούγκο Ζέμπεργκ, γενετιστή του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, επανεξετάζει δεδομένα από 22 προηγούμενες μελέτες για 6.500 ασθενείς long Covid σε 16 χώρες.
Η ανάλυση έδειξε ότι μια αλληλουχία του DNA που βρίσκεται κοντά στο γονίδιο FOXP4 αυξάνει τον κίνδυνο long Covid κατά 60%.
Το ίδιο το FOXP4 είχε βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες να αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19 και η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η αλληλουχία που αναγνωρίζει η νέα ανάλυση «έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην long Covid από ό,τι στη βαρύτητα της νόσου» δήλωσε ο Ζέμπεργκ στον δικτυακό τόπο του Nature.
Είναι πάντως σίγουρο ότι απαιτούνται περαιτέρω γενετικές μελέτες για τη μακρά Covid, η οποία παραμένει εν πολλοίς μυστηριώδη και έχει συνδεθεί με περισσότερα από 200 συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Η ανακάλυψη τυχόν παραγόντων κινδύνου αφενός θα επέτρεπε την αναγνώριση των ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο, αφετέρου θα βοηθούσε στο να κατανοηθούν οι μηχανισμοί της πάθησης.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ