Από τον Αύγουστο θα ξεκινήσει τελικά η Ρωσία τις περικοπές εξαγωγών αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, που είχε αναγγείλει τον Φεβρουάριο, σε μια επίδειξη συντονισμού με την ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία.
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το Brent
Ο Αύγουστος αποτελεί την ιδανική χρονική περίοδο για τη Μόσχα να υλοποιήσει κάτι τέτοιο με το μικρότερο κόστος, καθώς οι εταιρείες μπορούν να ανακατευθύνουν το αργό από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής σε εγχώρια διυλιστήρια, τα οποία θα λειτουργούν με υψηλότερους ρυθμούς μια και θα έχει τελειώσει η εαρινή συντήρηση ταυτόχρονα με μια περίοδο γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων, επισημαίνει το Bloomberg.
Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτύχει τη μείωση των εξαγωγών χωρίς να χρειάζεται πρόσθετες περικοπές παραγωγής.
«Προσπαθώντας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσία πρόκειται να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για μείωση των εξαγωγών», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία πληροφοριών αγοράς Kpler. «Η μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα θα απορροφηθεί πλήρως από τον εγχώριο τομέα διύλισης».
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι η μείωση της παραγωγής της χώρας κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα εφαρμόστηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Τουναντίον: τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξάνονταν σταθερά από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Μαΐου.
Και αυτό, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία προχωρούσε σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή, ωθώντας ορισμένους παρατηρητές των αγορών να συμπεράνουν ότι το βασίλειο επωμιζόταν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς αργού. Και, παρόλο που δεν αμφισβήτησε ποτέ δημόσια την ακρίβεια των ισχυρισμών της Μόσχας, το Ριάντ ζήτησε περισσότερη διαφάνεια.
Οι αποστολές ρωσικού αργού διά των θαλάσσιων οδών έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια μείωσης. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές από τα δυτικά λιμάνια της χώρας τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουλίου έπεσαν σημαντικά κάτω από το μέσο επίπεδο του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά, μετά την αύξηση που παρουσίασαν οι όγκοι τους ενδιάμεσους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η Rystad Energy A/S αναμένει ότι οι ημερήσιες θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου της Ρωσίας τον επόμενο μήνα θα μειωθούν στα 3,1 εκατομμύρια – 3,2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με περίπου 3,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Από τις αρχές Ιουλίου, τα εγχώρια ποσοστά επεξεργασίας πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό 12 εβδομάδων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία του κλάδου.
Αυτά τα διυλιστήρια λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις για την πώληση μέρους της βενζίνης και του ντίζελ τους μέσα στη χώρα, με μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε τη μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, δεν έδωσε κάποια βάση για την προσαρμογή. Αυτό καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο αργό θα στείλει πραγματικά η χώρα στο εξωτερικό τον Αύγουστο και τον αντίκτυπο που θα προκύψει για τις τιμές.
Σύμφωνα με τη UBS, καθοριστικό θα είναι το πόσα ρωσικά βαρέλια αφαιρούνται από την παγκόσμια προσφορά. Εάν το βασικό μέτρο είναι οι εξαγωγές του Μαΐου, ο αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα μέτριος επειδή οι αποστολές εκείνον τον μήνα ήταν τόσο υψηλές.
Εάν η Ρωσία αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών αργού με αύξηση των αποστολών διυλισμένων καυσίμων από τα εγχώρια διυλιστήρια της, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μέτριο, εκτιμά η UBS.
Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε από τη στιγμή που η Μόσχα και το Ριάντ ανακοίνωσαν τις περικοπές για τον Αύγουστο. Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού Ουραλίων ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, παραβιάζοντας το ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε από τη G7, ενώ το Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάιο
Latest News
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη για τον χρυσό
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
«Ταύρος» για τον χρυσό η UBS: Το ράλι δεν έχει τελειώσει
Ο χρυσός ευνοείται από το δολάριο αλλά και από τις αγορές στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Σε πολεμικό momentum o χρυσός - Κέρδη για τρίτη ημέρα
Ο χρυσός ευνοείται από την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και την πτώση που καταγράφει το δολάριο
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Ανεβαίνει το πετρέλαιο στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 47 σεντς, ή 0,7%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι
Ανακάμπτει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις ο χρύσος - Οι συστάσεις της UBS
H UBS διατηρεί την ανοδική της άποψη για τον χρυσό - Τι προτείνει για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με βάση το δολάριο ΗΠΑ
Καμπανάκι Schroders - Πώς οι διακυμάνσεις στον «μαύρο χρυσό» επηρεάζουν τις αγορές
Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί η Schroders.
Αγοράστε χρυσό - Η σύσταση έκπληξη από τη Goldman Sachs
«Σπεύσατε για χρυσό», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά έως τον Δεκέμβριο του 2025
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου