Ανοδική διέξοδο βρήκαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρχική νευρικότητα που προκάλεσαν στοιχεία για το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και να κλείνουν θετικά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 7.440 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,74% στις 16.141 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,50% στις 7.369 μονάδες.

Η βρετανική οικονομία

Στα σημερινά στοιχεία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και αυτό ήταν μικρότερο από τη μηνιαία συρρίκνωση 0,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Οι τομείς της παραγωγής και των κατασκευών μειώθηκαν κατά 0,6% και 0,2%, αντίστοιχα, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητη. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε στάσιμη κατά το τρίμηνο που έληξε τον Μάιο.

Επίσης, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, μειώθηκε κατά 5,9 δισ. στερλίνες σε 18,2 δισ. στερλίνες τους τρεις μήνες έως τον Μάιο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. στερλίνες ή 1,1% στα 202,7 δισ. στερλίνες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,7 δισ. στερλίνες ή 1,7% στα 220,9 δισ. στερλίνες.

Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού, το εμπορικό έλλειμμα εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων μειώθηκε κατά 2,9 δισ. στερλίνες σε 12,2 δισ. στερλίνες, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 6,2 δισ. στερλίνες σε 54,7 δισ. στερλίνες.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση «δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Berenberg, Kallum Pickering, σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία. Αυτά «τονίζουν μια οικονομία που συνεχίζει να αγωνίζεται για ανάπτυξη εν μέσω αντίξοων συνθηκών από τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες», είπε ο Pickering, ακόμη κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε μια ευρέως προβλεπόμενη ύφεση τον χειμώνα.

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «η οικονομία παραμένει άτονη και ότι η ανάκαμψη που σηματοδοτείται από πολλές από τις επιχειρηματικές έρευνες, όπως ο PMI, δεν έχει ακόμη επικρατήσει». Η Tombs αναμένει ότι η οικονομία θα «ανακτήσει λίγη δυναμική» το δεύτερο εξάμηνο λόγω της αύξησης των πραγματικών δαπανών των νοικοκυριών, καθώς η πτώση των τιμών της ενέργειας και η σταθεροποίηση των τιμών των αγαθών αντισταθμίζουν την αντίσταση από την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άφησε χώρο στους πωλητές

Χώρο να κάνουν τις μικροδιορθώσεις τους άφησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο στους πωλητές, χωρίς όμως να χάνει την λίαν προσφάτως αποκτηθείσα ζώνη των 1.320 μονάδων, αλλά και ούτε να απαιτεί σημαντικές εντολές για τη διατήρησή της. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,19% στις 1.321,15 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,5 εκατ. από πακέτα στην Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές