Μια εβδομάδα αφότου η απόδοση του διετούς ομολόγου στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 5% και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς και οι ταύροι των ομολόγων στοχεύουν σε μια απόδοση που μπορεί να υποχωρήσει και κάτω από το 4%.

Η προοπτική ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και βαθύτερα απ’ ό,τι εκτιμούν σήμερα οι αγορές θα επιτρέψει στο διετές επιτόκιο να φθάσει σε αυτό το επίπεδο φέτος, σύμφωνα με την Pendal Group Ltd και την TD Securities, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Δολάριο: Χάνει την ισχύ του ως ασφαλές καταφύγιο – Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Η απόδοση του βραχυπρόθεσμου  ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4,62% στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του Δείκτη Τιμών Παραγωγού, που κινήθηκε ηπιότερα από το αναμενόμενο. Την Τετάρτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούνιο, προκαλώντας πτώση 13 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των διετών ομολόγων, τη μεγαλύτερη από τον Μάιο.

«Ο πληθωρισμός ήταν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα το τελευταίο έτος και έχουμε μπει σε μια καινούρια κατάσταση», εξηγεί η Amy Xie Patrick, επικεφαλής στρατηγικών εισοδήματος στην Pendal στο Σίδνεϊ. Η ίδια προτιμά τα διετή κρατικά ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι η Fed  πιθανώς θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο επιθετικά από ό,τι σίγουρα λένε, αλλά και από ό,τι η αγορά τιμολογεί σήμερα».

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 4,8% τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Με την ανακοίνωση των στοιχείων ξεκίνησε το ράλι στα ομόλογα και στις μετοχές και το δολάριο υποχώρησε στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθώς οι επενδυτές αποδέσμευσαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια μετά την αναμενόμενη αύξηση αυτό το μήνα. Οι κινήσεις αυτές συνεχίστηκαν και σήμερα Πέμπτη.

Ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ – ο οποίος μετρά τις βασικές υπηρεσίες εξαιρουμένων των ενοικίων – επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 1,4%. Αυτό υπογραμμίζει την πιθανότητα ότι αυτή η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων είναι βιώσιμη, εξηγεί η  Xie Patrick.

Ύφεση προβλέπει η TD Securities

Ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην TD, προβλέπει απόδοση 3,95% για τα διετή ομόλογα στο τέλος του έτους.

Η TD προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο και μείωση του πληθωρισμού που θα οδηγήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.

«Ψάχνουμε για χαμηλότερες αποδόσεις από τους περισσότερους, καθώς έχουμε προβλέψει πολλές μειώσεις επιτοκίων της Fed για το 2024», τονίζει ο Goldberg. Υποθέτοντας μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο που θα φέρει το εύρος του επιτοκίου πολιτικής στο 5,25%-5,5%, οι περικοπές που αναμένει η TD θα το επαναφέρουν στο 2,25%-2,5%. Μια πτώση 300 μονάδων βάσης «μπορεί να φαίνεται σαν ένας πολύ μεγάλος αριθμός, αλλά σε ιστορικό πλαίσιο αυτό είναι ένας πολύ μικρός κύκλος περικοπών», είπε.

Τα συμβόλαια swaps που προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις της Fed βλέπουν μια αύξηση τον Ιούλιο ως σχεδόν σίγουρη και περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες για μια επιπλέον. Τιμολογούν μια μείωση κατά ένα 25 μονάδες βάσης όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο και περίπου 160 μονάδες βάσης χαλάρωσης το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές