
Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ισπανία να έπεσε κάτω από το 2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές των τροφίμων, όμως, λένε… άλλα, διατηρώντας την πίεση που υφίσταται ο ισπανός πρωθυπουργός ενόψει των εκλογών.
Αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο δείκτη Παέγια (Paella) που καταρτίζει το Bloomberg, ο οποίος εκτινάχθηκε τον Ιούνιο κατά 14,5% σε ετήσια βάση.
Ισπανία: «Βασική κληρονομιά» 20.000 ευρώ για τους νέους;
Η άνοδος του δείκτη, που αντλεί δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ξεπέρασε το 14% του περασμένου μήνα, σημειώνοντας άνοδο μετά από δύο μήνες χαλάρωσης.
Η κυβέρνηση προβάλλει ήδη τον πληθωρισμό που, στο 1,6%, δεν είναι μόνο από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, με τον Σάντσεθ να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία της 23ης Ιουλίου και τους Ισπανούς ακόμη να μην έχουν νιώσει για τα καλά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις τιμές των σούπερ μάρκετ, μπορεί το ποσοστό του επίσημου πληθωρισμού να μην είναι αρκετό για να ανακτήσει το χαμένο του κύρος ο πρωθυπουργός.
Ο δείκτης Παέγιας είναι ενδεικτικός της κίνησης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής για τον μέσο Ισπανό.
Η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Ιούνιο κατά 31%, το ρύζι και 21,9%, τα μπαχαρικά κατά 12,5% και τα όσπρια και λαχανικά κατά 11,3%. Η μικρότερη άνοδος καταγράφεται στα φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά και ψάρια κατά 4,5% και 3% αντίστοιχα.
Εξάλλου, η πραγματικότητα που βιώνουν οι ισπανοί πολίτες γίνεται κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης στην προεκλογική πολιτική σκηνη. Όχι μόνο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, Alberto Nunez Feijoo, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Σάντσεθ δείχνει να κατανοεί ότι η μάχη ενάντια στις ανατιμήσεις δεν έχει τελειώσει, επεκτείνοντας να πακέτο στήριξης κατά του πληθωρισμού.


Latest News

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Ποιοι θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικό χάλυβα;
Τι θα χρειαστεί για να επιτύχει το όραμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Προειδοποίηση Νάγκελ - Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία λόγω δασμών
Η Ευρώπη «βρίσκεται σε στάσιμη κατάσταση», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιοαχίμ Νάγκελ, προσθέτοντας ότι για τη χώρα του είναι ορατός ο κίνδυνος ύφεσης.

Διαπλοκή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ; Γιατί ξεκίνησε έρευνα κατά του ιδρυτή του
Ανώνυμη επιστολή οδήγησε τον ιδρυτή του, Κλάους Σβαμπ, σε παραίτηση

Για πρώτη φορά από το 1999 η Ιαπωνία εισάγει ρύζι από τη Νότια Κορέα
Η Ιαπωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές αλλά και την αυξανόμενη οργή των καταναλωτών