
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (WMO). Την περασμένη Πέμπτη ο ημερήσιος παγκόσμιος μέσος όρος κορυφώθηκε στους 17,08 βαθμούς Κελσίου.
«Ο κόσμος σημείωσε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο WMO.
Τον περασμένο μήνα, η κλιματική αλλαγή και τα πρώτα στάδια του φαινομένου Ελ Νίνιο οδήγησαν τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί.
Η είδηση έρχεται καθώς μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη σημείωσε περισσότερους από 61.000 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη το περασμένο καλοκαίρι. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο, σύμφωνα με το Euronews.
Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια τις ημέρες του καύσωνα – Οι 6 συμβουλές
Τι κρύβεται πίσω από τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού;
Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που σχετίζεται με τις θερμότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το τρέχον επεισόδιο είναι πιθανό να συνεχιστεί με «τουλάχιστον μέτρια ένταση», σύμφωνα με τον WMO.
Η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά καυτών ημερών που είδαν τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας να εκτινάσσονται στα ύψη.
The world just had the hottest week on record, according to preliminary data. It follows the hottest June on record, with unprecedented sea surface temperatures and record-low Antarctic sea ice extent. #StateOfClimate
🔗 https://t.co/NbYM6Nllii pic.twitter.com/5Vaw3ISs8A
— World Meteorological Organization (@WMO) July 10, 2023
Πόλεις στη Γαλλία κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες 37°C-38°C την Κυριακή. Ο εθνικός μετεωρολόγος της χώρας Météo-France ανέφερε ότι αυτό ήταν ένα κανονικό επεισόδιο καύσωνα για τη σεζόν, αλλά χρειαζόταν επαγρύπνηση λόγω της επιμονής του.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD) έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες έφτασαν επίσης τους 38 βαθμούς Κελσίου στο Tönisvorst στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία την Κυριακή.
Οι άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου (16,88°C), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16,80°C που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2016, το θερμότερο έτος που μετρήθηκε ποτέ από το Copernicus.
Πάνω από 60.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη
Οι επιστήμονες λένε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες που σκέπασαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι μπορεί να οδήγησαν σε περισσότερους από 61.000 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία.
Η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη μεταξύ των ηλικιωμένων και των γυναικών στις μεσογειακές χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης. Αλλά τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη Γαλλία μετά τον θανατηφόρο καύσωνα πριν από δύο δεκαετίες μπορεί να συνέβαλαν στην πρόληψη θανάτων πέρυσι.
«Φλέγεται» η Ευρώπη
Η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία είναι μεταξύ των 10 ιταλικών πόλεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κόκκινο συναγερμό για υπερβολική ζέστη, σύμφωνα με το Euronews.
Στην Ελλάδα προβλέπεται ο υδράργυρος να αγγίξεις έως και 44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες.
Οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε φυσικά καταφύγια και δάση για να μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ οι δήμοι έχουν ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους σε δημόσια κτίρια για τους πολίτες ώστε να προφυλάσσονται από τη ζέστη.
Οι θερμοκρασίες στην Κύπρο ενδέχεται επίσης να ανέλθουν στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Σερβία και η Ρουμανία ενδέχεται να φτάσουν τους 39 βαθμούς τη Δευτέρα. Τμήματα της Κροατίας αναμένουν 38°C και η Γαλλία 37°C μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η Πράγα στην Τσεχία μπορεί να σημειώσει θερμοκρασίες 36°C το Σάββατο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 22°C για αυτή την εποχή του χρόνου.
Πηγή: in.gr


Latest News

Δένδιας: Το νέο εξοπλιστικό στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα - Ισχυρότερη άμυνα με «θόλο» και καινοτομία
Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε το αμυντικό σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που θα αποτελείται από πέντε διαφορετικά επίπεδα άμυνας

Ρεκόρ εξαγωγών καυσίμων από τις χώρες του ΟΠΕΚ+
Οι εξαγωγές καυσίμων διά θαλάσσης από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Κόλπου έφθασαν στο ιστορικό υψηλό του 2024

«Όχι» της Μόσχας στην προσωρινή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν λέει ότι η Μόσχα θέλει μακροπρόθεσμη διευθέτηση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά της

Δίκη Μάτι: Την ενοχή 12 κατηγορουμένων εισηγήθηκε η εισαγγελέας
Η εισαγγελική λειτουργός αξιολογώντας τα στοιχεία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξουν ενόχους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αλλά και τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καππάκη

Με αναφορά σε Τέμπη και γεωπολιτικές προκλήσεις το πρώτο μήνυμα του Κ. Τασούλα ως νέος ΠτΔ
Ορκίστηκε νέος ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Τασούλας - Τι ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος
Ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος, κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας, είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2023

Οι απαιτήσεις Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιμένει μια απάντηση από τον Πούτιν για το εάν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 30 ημερών για Ρωσία και Ουκρανία

Ευρώπη: Ποια θα είναι η νέα της μορφή;
Μέσα από τον πόλεμο του Πούτιν και τις αυθαιρεσίες του Τραμπ θα γεννηθεί μια νέα Ευρώπη;

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Ορόσημο η ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας
Το ορόσημο για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζυμώσεις δείχνουν άμεσα αλλαγές

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν