Μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιούλιος έκανε ποδαρικό με τη θερμότερη εβδομάδα που έχει ζήσει ο πλανήτης από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις.
Και οι τάσεις δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το πιο ζεστό όλων των εποχών, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάζεται με την επιστροφή του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό.
Στη δίνη του καύσωνα Ευρώπη και Ελλάδα – Σενάρια τρόμου για ενέργεια, τρόφιμα και τουρισμό
«Ο πλανήτης μόλις έζησε τη θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).
«Ήρθε μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με πρωτοφανείς επιφανειακές θερμοκρασίες στη θάλασσα και ιστορικό χαμηλό στην έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική» ανέφερε ο φορέας του ΟΗΕ.
The world just had the hottest week on record, according to preliminary data. It follows the hottest June on record, with unprecedented sea surface temperatures and record-low Antarctic sea ice extent. #StateOfClimate
🔗 https://t.co/NbYM6Nllii pic.twitter.com/5Vaw3ISs8A
— World Meteorological Organization (@WMO) July 10, 2023
«Βρισκόμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά και μπορούμε να περιμένουμε την κατάρριψη περισσότερων ρεκόρ καθώς το Ελ Νίνιο εξελίσσεται και φέρνει επιπτώσεις που θα συνεχιστούν το 2024» προειδοποίησε ο δρ Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.
«Τα νέα είναι ανησυχητικά για τον πλανήτη» τόνισε.
Η θερμότερη μέρα όλων των εποχών
Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, στις 7 Ιουλίου η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε 17,24 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών,
Αν το νούμερο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την τέταρτη φορά που το ιστορικό ρεκόρ καταρρίπτεται σε διάστημα λίγων ημερών.
Το παλαιότερο ρεκόρ των 16,92 βαθμών που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016 καταρρίφθηκε πρώτα την Δευτέρα 3 Ιουλίου, μετά την Τρίτη 4 Ιουλίου και ξανά την Πέμπτη 6 Ιουλίου.
Ο περασμένος μήνας ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ανακοίνωσε το Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης.
Οι φετινές θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στους ωκεανούς: τον Ιούνιο καταγράφηκε στον Ανατολικό Ατλαντικό «ακραίος θαλάσσιος καύσωνας», ο οποίος τώρα επεκτείνεται στον Ειρηνικό και ανεβάζει την μέση παγκόσμια θερμοκρασία.
Το κύμα ζέστης αναμένεται να ενταθεί λόγω του Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση μιας θερμής μάζας νερού στον ανατολικό Ειρηνικό.
Ακόμα και η Ανταρκτική, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μέση του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.
Όπως φαίνεται ο Ιούλιος μπορεί να αποδειχθεί ακραία ζεστός στο σύνολό του. Σύμφωνα με τον Κάστερ Χάουσταϊν του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, «είναι πιθανό ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών και ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών».
Δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους στο βόρειο ημισφαίριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι στο σύνολό του θα σημειώσει νέο ρεκόρ ζέστης.
. Και όπως προειδοποίησαν ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η επίπτωση του Ελ Νίνιο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εμφανίζεται συνήθως ένα έτος μετά την εμφάνισή του, κάτι που σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει πιο αισθητή το 2024.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων