
Περισσότερο από το ήμισυ της επιφάνειας των ωκεανών έχει γίνει πιο πράσινο τα τελευταία 20 χρόνια, μια δραματική, παγκόσμια μεταβολή που πιθανότατα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αποκαλύπτει διεθνής μελέτη.
Το 56% των ωκεανών, επιφάνεια που υπερβαίνει τη συνολική έκταση της ξηράς, παρουσιάζει χρωματικές μεταβολές που δεν εξηγούνται από τις φυσικές διακυμάνσεις, αναφέρουν στο περιοδικό Nature ερευνητές του MIT και άλλων ιδρυμάτων.
Η κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες και η… νέα εμμονή των δισεκατομμυριούχων με τον ήλιο
Το φαινόμενο είναι περισσότερο εμφανές σε μια ζώνη που εκτείνεται 40 μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού, μια ζώνη όπου οι φυσικές διακυμάνσεις είναι μικρότερες και δεν καλύπτουν την τάση αλλαγής χρώματος, λένε οι ερευνητές.
«Οι προσομοιώσεις που τρέχω δείχνουν εδώ και χρόνια ότι αυτές οι αλλαγές στο χρώμα των ωκεανών είναι κάτι που θα βλέπαμε. Το να το βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα δεν είναι μη αναμενόμενο, είναι όμως τρομακτικό» σχολίασε η Στέφανι Ντούσκεβιτς του MIT, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Φυτοπλαγκτόν
Το πράσινο χρώμα στα επιφανειακά νερά των ωκεανών προέρχεται από τη χλωροφύλλη του φυτοπλαγκτού, μια χρωστική απαραίτητη για τη λειτουργία του οικοσυστήματος. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονο είναι το πράσινο χρώμα τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού, το οποίο αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας σε όλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η μελέτη δεν εξετάζει το μηχανισμό μέσω του οποίου η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάζει το χρώμα του νερού. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η αλλαγή δεν οφείλεται στην ίδια την άνοδο της θερμοκρασίας.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το φυτοπλαγκτόν αναπτύσσεται ταχύτερα λόγω της αύξησης στη συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο απορροφάται από το φυτοπλαγκτόν για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και μπορεί έτσι να λειτουργήσει ως «λίπασμα».
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η κλιματική αλλαγή άλλαξε τα ωκεάνια ρεύματα που εμπλουτίζουν την επιφάνεια με θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το άζωτο.
Δορυφορικές μετρήσεις
Η συγκέντρωση της χλωροφύλλης στην επιφάνεια των ωκεανών μπορεί να μετρηθεί από δορυφόρους που καταγράφουν τα πράσινα μήκη κύματος του φωτός.
Δεδομένου όμως ότι το χρώμα των ωκεανών αλλάζει στην πορεία του έτους λόγω φυσικών διακυμάνσεων, οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε ότι θα απαιτούνταν τουλάχιστον 40 χρόνια παρατηρήσεων μέχρι να τεκμηριωθεί αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες τάσεις μεταβολής.
Τη λύση έδωσε ο δορυφόρος Aqua της ΝΑΣΑ, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2002 και παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης με φασματόμετρο που βλέπει επτά διαφορετικά μήκη κύματος.
Η χρήση πολλών διαφορετικών μηκών κύματος ήταν αυτό που επέτρεψε στους ερευνητές να καταλήξουν σε σαφή εικόνα για τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τελευταίων 20 ετών.
Για να επιβεβαιώσουν το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα με τα αποτελέσματα ενός υπολογιστικού μοντέλου που προσομοιώνει την πιθανή αντίδραση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι μετρήσεις πράγματι βρίσκονταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις του μοντέλου.
«Αυτό υποδεικνύει ότι οι τάσεις που παρατηρούμε δεν οφείλονται σε τυχαίες διακυμάνσεις του συστήματος της Γης» λέει ο Μ. Κάελ του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Οι μεταβολές που καταγράφηκαν δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, είναι όμως μια δυσοίωνη εξέλιξη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις πλανητικές ισορροπίες.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων