Χωρίς κατεύθυνση, το Χρηματιστήριο Αθηνών συντήρησε δυνάμεις στα υψηλά 9ετίας του.
Και παρά τις -ελεγχόμενες- πιέσεις στον Τραπεζικό και στον ΜΥΤΙΛ, αφενός η ΕΕΕ έβαλε πλάτη, αφετέρου η έλλειψη κρίσιμης μάζας πωλητών οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα άνευ ουσίας.
Έτσι, επιτείνεται η αγωνία του “πότε” θα διορθώσει το Χρηματιστήριο, ώστε να (επανα)τοποθετηθούν όσοι έχασαν το ανοδικό σκέλος ή ρευστοποίησαν πολύ νωρίς.
Αν και παραδοσιακά, όσο λιγότεροι είναι εκείνοι που “έμειναν με χαρτιά”, τόσο πιο καλά συντηρείται η άνοδος.
Διότι πολύ απλά, δεν βγαίνουν πωλητές κάθε λίγο και λιγάκι (και συνήθως στον γάμο του Καραγκιόζη) για να εμποδίζουν την άνοδο.
Εξάλλου, η πρότερη συμπεριφορά του έχει αποδείξει ότι οι μεσοπρόθεσμοι έχουν εδραιώσει τη θέση τους, και δεν έχουν καμία πρόθεση να αποεπενδύσουν σύντομα.
Κι όλα αυτά, εν αναμονή των εκθέσεων-αποφάσεων των Οίκων για την ευκταία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδαας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις στην πραγματική -εξωχρηματιστηριακή- οικονομία.
Τα χρήματα που αναμένονται από τουριστικές εισροές θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο δ’ τρίμηνο, με τις προβλέψεις να είναι εντυπωσιακά αισιόδοξες, ενώ τα χρονοδιαγράμματα για τις χρηματοδοτήσεις (π.χ. σε πληροφορική-ψηφ. ανασχηματισμό) τηρούνται, ενισχύοντας το θετικό κλίμα.
Επαναλαμβάνουμε ότι η τάση κερδίζεται με τίτλους που ήδη έτρεξαν, διότι έχουν κάποιον λόγο που το έχουν κάνει. Όπως και εκείνοι που δεν έτρεξαν.